Τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη στην εκδήλωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) για το Μακεδονικό

Στην αδυναμία της χώρας να αντιληφθεί τους πραγματικούς κινδύνους, που απορρεόυν από την αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, την ενίσχυση του ισλαμικού βραχίονα στα βόρεια σύνορά μας και την απειλή του αλβανικού αλυτρωτισμού της Μεγάλης Αλβανίας αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) για το Μακεδονικό ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Η συζήτηση με τίτλο «Μακεδονικό: Ιστορία και Πολιτική, βίοι παράλληλοι;» πραγματοποίηθηκε την Τετάρτη 24/01/2017 στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ, με σκοπό να προκύψει διάλογος ανάμεσα σε ειδικούς επιστήμονες  και πολιτικούς παράγοντες, ώστε να ακουστούν διαφορετικές απόψεις για το καίριο αυτό ζήτημα.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Ηρακλείου επεσήμανε πως απαιτείται η σταθεροποίηση της FYROM, που θα διασφαλιστεί με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Όμως εμείς, για λόγους πολιτικής μυωπίας, ανεπάρκειας ή πολιτικού αμοραλισμού μετατρέποντας τα Σκόπια σε εχθρό, βοηθήσαμε ανέλπιστα το μειοψηφικό αλυτρωτικό πυρήνα να εδραιωθεί και να εμποτίσει όχι μόνο με τις ιδέες του, αλλά και με το αίσθημα της αδικίας και της  πληγωμένης εθνικής αξιοπρέπειας, μια ολόκληρη γενιά – αυτή που είναι σήμερα στα πράγματα της γειτονικής χώρας».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη «στην Ελλάδα ο λαϊκισμός, η πατριδοκαπηλία, ο εθνικισμός συνεχίζουν να κτίζουν πολιτικές καριέρες, με αντίτιμο, ωστόσο, την απόλυτη ήττα και την απομόνωση της χώρας από όλους.

«Σήμερα, 27 χρόνια μετά, σα να μην πέρασε μια μέρα ξαναζούμε ως εφιαλτικό déjà vu, την ίδια παράνοια. Μια κοινωνία στερημένη οραμάτων, διψασμένη για στιγμές ανάτασης… προσφέρεται εξαιρετικά για τη διάδοση και την εδραίωση μεγαλοϊδεατικού τύπου προτάσεων. Έτσι, για μια ακόμη φορά στη νεοελληνική πραγματικότητα διαπιστώνεται ο θρίαμβος του θυμικού επί του ορθολογισμού».

Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η ευκολία, με την οποία ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, ασπάζεται δοξασίες, αιτιάσεις και στερεότυπα μέρους της ιεραρχίας της εκκλησίας, ακραίων κύκλων ή περιθωριακών, τυχάρπαστων προσώπων ή πείθεται από απίθανες συνωμοσιολογίες, που πολύ απέχουν από τον ορθό λόγο.

Κλείνοντας, είπε πως «σήμερα, πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει ψύχραιμα να στοχαστεί τι κερδίσαμε και τι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια της αδιαλλαξίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εθνική πανωλεθρία, η ήττα της αδιέξοδης πολιτικής, που ακολούθησε μια ηγεσία απίστευτα κατώτερη των περιστάσεων», συμπληρώνοντας πως «Πολιτικοί και διαμορφωτές της κοινής γνώμης οφείλουν να διατυπώσουν με ειλικρίνεια και καθαρότητα, πως ονομασία χωρίς τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της, δεν υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν προτιμούμε σύνθετη ονομασία ή σκέτο το Μακεδονία για τους γείτονές μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook