Από το Νοέμβριο ξεκίνησε η συγκομιδή πιπεριάς Φλωρίνης στα θερμοκήπια της Κρήτης, όπου παράγεται πληθώρα κηπευτικών νωρίτερα από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης. 

Οι ποσότητες φέτος είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με πέρσι, καθώς περισσότεροι παραγωγοί, κατά κύριο λόγο στο Τυμπάκι και στην Ιεράπετρα, στράφηκαν στην καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας πιπεριάς, παρακινούμενοι από την καλή τιμή που είχε πέρσι το προϊόν. 

Λασίθι

Στο σύνολο των 12.000 στρεμμάτων θερμοκηπίων κηπευτικών που υπάρχουν στην Ιεράπετρα του νομού Λασιθίου, λίγες είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πιπεριάς Φλωρίνης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «το Νησί», κ. Κόλλιας, «μικρές είναι οι ποσότητες που συγκομίζονται αυτή την περίοδο στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας, καθώς η παραγωγή των φυτών μειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών».

Παρόλα αυτά, η εξάντληση των αποθεμάτων προηγούμενων καλλιεργητικών περιόδων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνο η Κρήτη έχει παραγωγή αυτή την περίοδο, ανέβασε τις τιμές για τους παραγωγούς σε σχέση με την αρχή της περιόδου συγκομιδής, τον Νοέμβρη. Έτσι, η τιμή τώρα ανέρχεται στο 1 με 1,10 ευρώ το κιλό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί, όμως, καλή τιμή για τους παραγωγούς, διότι η οριακή κάλυψη του κόστους καλλιέργειας επιτυγχάνεται όταν η τιμή διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ το κιλό.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής διαδραματίζουν και οι ποσότητες που εισάγονται από το εξωτερικό, οι οποίες αυξάνονται από τον Απρίλιο και έπειτα λόγω επικράτησης ευνοϊκών συνθηκών και στις βόρειες περιοχές καλλιέργειας. Επομένως, μέχρι και στα 40 λεπτά μπορεί να φτάσει η χαμηλότερη τιμή παραγωγού από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, που σταματά η συγκομιδή».

Συνήθως, γίνονται εξαγωγές από Τουρκία και Ιταλία. Τις μεγαλύτερες ποσότητες εισάγει η Τουρκία λόγω χαμηλών τιμών διάθεσης, αλλά «στα ελληνικά σούπερμαρκετ ως επί το πλείστον ο καταναλωτής θα βρει το ελληνικό προϊόν».

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Κόλλιας πρόσθεσε ότι «το 60% το προϊόντος κατευθύνεται προς τις αγορές του εξωτερικού, με κύριους αγοραστές τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σκόπια), την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία». 

Χανιά

Η περιοχή της Κουντούρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής πιπεριάς Φλωρίνης. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας, «με χαμηλές τιμές διάθεσης του προϊόντος τους ξεκίνησαν φέτος το Νοέμβρη οι παραγωγοί τη συγκομιδή τους, λαμβάνοντας 60-70 λεπτά το κιλό στο νομό Χανίων. Στη συνέχεια, η τιμή ανέβηκε και έτσι τώρα φτάνει τα 1,20 ευρώ το κιλό, 30 με 40 λεπτά χαμηλότερα από ότι πέρσι.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην ελαφριά αύξηση της παραγωγής λόγω επέκτασης της καλλιέργειας στο Τυμπάκι και την Ιεράπετρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες για δεδομένα χειμώνα, που δίνουν ώθηση στις αποδόσεις ανά στρέμμα. Συνήθως μια καλλιέργεια δίνει 8-10 τόνους ανά στρέμμα σε ευνοϊκές συνθήκες, ποσότητα χαμηλότερη σε σχέση με άλλες ποικιλίες πιπεριάς».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιολογική καλλιέργεια πιπεριάς Φλωρίνης. «Οι παραγωγοί που έχουν στραφεί σε αυτό το σύστημα καλλιέργειας διαθέτουν απευθείας το προϊόν τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, λαμβάνοντας αυτή την περίοδο 1,9 – 2 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το κόστος καλλιέργειας είναι μεγαλύτερο, καθώς πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα λιπάσματα, που είναι ακριβότερα από αυτά της συμβατικής καλλιέργειας», όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook