Σούπα μινεστρόνε (minestrone)… σημαίνει η “μεγάλη σούπα”, και είναι μια πεντανόστιμη, χορταστική σούπα λαχανικών που μας έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία και περιέχει διάφορα λαχανικά εποχής επιλογής σας, όσπρια αλλά και κομματάκια κρέατος ή μπέικον για έξτρα γεύση και μακαρονάκι κοφτό. 

Υλικά 

1/2 φλ. τσαγιού φασόλια μικρά άσπρα βρασμένα (ή και έτοιμα σε κονσέρβα)
400 γρ. κόκκινα φασόλια έτοιμα σε κονσέρβα [*]
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
2 μικρά μπαστουνάκια σέλερι ή 1/2 φλ. σελινόριζα, κομμένα σε μικρούς κύβους
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες 
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 ½ ανάμεικτα αποξηραμένα βότανα: θυμάρι, ρίγανη και βασιλικό
2 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2-3 κολοκυθάκια σε κομματάκια
1/2 φλ. αρακά κατεψυγμένο
1 φλ. τσαγιού κοφτό μακαρονάκι
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι

για το γαρνίρισμα

παρμεζάνα
φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μπέικον (προαιρετικά) και τα σοτάρετε για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λ ανακατεύοντας συχνά.  

Στη συνέχεια προσθέτετε τις 2 φρέσκες ντομάτες σε κύβους, τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, τα ανάμεικτα αποξηραμένα βότανα, μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα σας για 20-25 λ. Προσθέτετε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τον αρακά και τα βρασμένα φασόλια και συνεχίζετε το βράσιμο για 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δοκιμάζετε και αν απαιτείται προσθέτετε αλατοπίπερο. 

Εν τω μεταξύ βράζετε το μακαρονάκι σας αλ τέντε σε μπόλικο αλατισμένο, βραστό νερό, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε στη σούπα σας 2-3 λ πριν την αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε τη σούπα σας να κρυώσει και ελέγχετε την πυκνότητα. Aν είναι πολύ πηχτή προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.

Σημείωση: Μπορείτε να επιλέξετε να βράσετε μέσα στη σούπα μαζί με τα λαχανικά και το μακαρονάκι σας. Σας προτείνουμε όμως να τα βράσετε χωριστά και να τα προσθέτετε λίγο πριν σερβίρετε διότι αν περισσέψει σούπα και τη βάλετε στο ψυγείο τα μακαρονάκι θα απορροφήσει τα υγρά της σούπας (όλα τα ζυμαρικά έχουν την ιδιότητα να “ρουφάνε” τα υγρά). 

Σερβίρετε τη σούπα σας πασπαλισμένη με παρμεζάνα και φρέσκα φύλλα μαϊντανού και απολαύστε τη ζεστή με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί. 

[*] Αντί για κόκκινα φασόλια μπορείτε να βάλετε 1½ φλ. τσαγιού άσπρα μικρά φασόλια βρασμένα ή έτοιμα εμπορίου αντί για 1/2 που προτείνουμε. 

sintayes.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook