Η εκτεταμένη ξηρασία πέρυσι στον Αμαζόνιο ήταν χειρότερη από την «πρωτοφανή», όπως είχε χαρακτηριστεί, ξηρασία του 2005, και ενδέχεται να συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα Βραζιλιάνων και Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα συχνά και εκτεταμένα περιστατικά ξηρασίας  ενδέχεται να μετατρέψουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου από «σφουγγάρι» που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, σε πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

Τα δέντρα και τα φυτά αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα καθώς αναπτύσσονται, εμποδίζοντας έτσι την αύξηση της θερμοκρασίας, αφού το CO2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου ενοχοποιούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, όταν πεθαίνουν ή σαπίζουν απελευθερώνουν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που έχουν αποθηκεύσει.

«Αν τα εκτεταμένα περιστατικά ξηρασίας συνεχιστούν, ο Αμαζόνιος αντί να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα επιβραδύνοντας την κλιματική αλλαγή, θα καταστεί πηγή αερίων του θερμοκηπίου, επιταχύνοντας την αλλαγή του κλίματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Simon Lewis, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Leeds.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η περσινή ξηρασία έπληξε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης στον Αμαζόνιο, ενώ  από την ανομβρία του 2005 είχαν πληγεί 1,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Επιπλέον, η περσινή ξηρασία ήταν εντονότερη, «σκότωσε» περισσότερα δέντρα και  είχε τρία μεγάλα επίκεντρα. Αντίθετα, η ξηρασία του 2005 επικεντρωνόταν στον νοτιοδυτικό Αμαζόνιο.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Αμαζόνιος δεν θα καταφέρει να απορροφήσει 1,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2010 και το 2011.

Αντίθετα, τα δέντρα που πέθαναν και αυτά που συνεχίζουν να πεθαίνουν αναμένεται να απελευθερώσουν τα επόμενα χρόνια 5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην στην κλιματική αλλαγή.

(econews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook