Παράσταση διαμαρτυρίας ενώ πραγματοποιείται η εκδήλωση για τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό της ΔΥΠΕ Κρήτης και της διοίκησης των Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9) στην αίθουσα Καστελλάκη, γίνεται αυτή την ώρα  παρουσίαση –συζήτηση με θέμα: Ετήσιος Δημόσιος Απολογισμός και καθορισμός προτεραιοτήτων των δυο νοσοκομείων ΠαΓΝΗ και Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», από τον Διοικητή, Αν. Διοικητή ΠαΓΝΗ, Αν.Διοικητή Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» και τα Υπηρεσιακά στελέχη, παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ.Α.Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ.Π.Πολάκη, της Διοίκησης 7ης ΥΠΕ και των φορέων (Περιφέρεια, Τοπική αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά ιδρύματα, Σύλλογοι ασθενών, Δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμοί, Σωματεία Εργαζομένων,  κ.α) του Ν. Ηρακλείου που έχουν προσκληθεί.

Την ίδια ώρα έξω από την αίθουσα του επιμελητηρίου γίνεται παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές “ΥΠΕΡΒΑΣΗ”:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές “ΥΠΕΡΒΑΣΗ” καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και την κυβέρνηση για την ανθυγιεινή πολιτική που ακολουθούν.

Ο ετήσιος απολογισμός μας έχει ως εξής:

1. Πέρυσι κάναμε 9 ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, προσωπικής ανάπτυξης και έκφρασης φέτος καμία καθώς με ευθύνη τους  μας πέταξαν έξω από το χώρο που στεγαζόμασταν. 

Την ίδια στιγμή, βρίσκουν χώρο για επιχειρήσεις στο ΠΑΓΝΗ με εξασφαλισμένη πελατεία, αλλά δεν μπορούν να στεγάσουν ένα σωματείο ληπτών ψυχικής υγείας. Λεφτά όμως για να αγοράζουν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, να επιχορηγούν το μεγάλο κεφάλαιο και να προωθούν την πολιτική τους έχουν!!! 

Την ίδια στιγμή, που νομοθετούν προωθώντας τάχα τη «συμμετοχή των ληπτών ψυχικής υγείας στα θεσμικά όργανα», μάς πετάνε έξω από το χώρο μας! Αυτή είναι η πολιτική και πρακτική τους απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες!!!

Πρόσφατα επιδότησαν το ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου Μίτος με 27.000 ευρώ για 2 ωρομίσθιες «θέσεις εργασίας» ψυχικά πασχόντων.

2. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί με ημερομηνία λήξης, παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί, χάρις στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (μπλοκάκια κτλ) του προσωπικού της.

3. Η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είναι ένα μικρό άσυλο που «ασφυκτιά» και δεν μπορεί να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού, παρά την επικίνδυνη πολιτική της να μειώσει τις ημέρες νοσηλείας (όλοι θυμόμαστε τον άτυχο πατέρα που αυτοκτόνησε την επομένη του εξιτηρίου του). Έτσι, απευθύνεται στον Ιδιωτικό Τομέα προκειμένου να μεταφέρει ασθενείς όταν δεν χωράνε άλλα ράντζα στους διαδρόμους, ενώ ασθενής και μέλος του Σωματείου μας περιμένει εδώ και τρεις βδομάδες να αδειάσει κρεβάτι στο ΠΑΓΝΗ προκειμένου να νοσηλευτεί τη στιγμή που χρίζει άμεσης νοσηλείας!!!  

4. Στα τακτικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων καθώς και των φορέων «αποασυλοποίησης» γίνεται χαμός και οι γιατροί δουλεύουν πέρα του ωραρίου τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.

Μετά τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα συμπεράσματα τόσο για την συνολικότερη ανθυγιεινή πολίτικη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όσο και για την πολυδιαφημιζόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση! Την ίδια στιγμή που μιλάνε για «ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και μεταφορά της βάρους αποθεραπείας στην κοινότητα», ουσιαστικά μεταφέρουν την κρατική φροντίδα και κατά συνέπεια το κόστος περίθαλψης και θεραπείας στον πάσχοντα και την οικογένεια του! Μας αφήνουν μόνους και ανήμπορους να τα βγάλουμε πέρα τόσο με την αντιλαϊκή πολιτική τους, όσο και με την αναπηρία μας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει αυτή ακριβώς η πολιτική, όπως για παράδειγμα:

Με τους πλειστηριασμούς τους οποίους κυβέρνηση και ΕΕ επεκτείνουν ενώ συνδέονται άμεσα με την αύξηση της αυτοκτονικότητας.

Με την περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας και την ενσωμάτωσή τους στο ΚΕΑ, το σφαγείο των ΚΕΠΑ και την εισαγωγή με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της «λειτουργικής αναπηρίας», με την οποία ο ασθενής δεν θα κρίνεται με τη διαγνωσμένη πάθηση και τη θεραπεία που ακολουθεί αλλά θα κρίνεται βάση λειτουργικότητας τη στιγμή της εξέτασης.

Με τη συμμετοχή τους στους άδικους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως στη Συρία, που προκαλούν κύματα θαλασσοδαρμένων προσφύγων που χρίζουν άμεσης ψυχιατρικής και ψυχολογικής παρακολούθησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο, σύστημα υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και σύγχρονη ανάπτυξη όλων των κλινικών και των τμημάτων των νοσοκομείων, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, για όλους, χωρίς πλαφόν και περικοπές.

Ενιαίο, Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που θα περιλαμβάνει και την κλειστή περίθαλψη, αξιοποιώντας τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και πρακτικές, με σεβασμό στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Βάρος στην πρόληψη με κεντρικό ρόλο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, τμήμα του ενιαίου λειτουργικά δημόσιου – δωρεάν Κέντρου Υγείας, το οποίο επιτελεί τη φροντίδα της κοινότητας και διασυνδέεται με τους χώρους ευθύνης του, σε κάθε επίπεδο (σχολεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο). 

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας των ΑΜΕΑ. Επαναφορά τους στο ύψος που ήταν πριν τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων. Να μπει τέρμα στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Καμία ενοποίηση των κριτηρίων για τις παροχές των ΑμεΑ. Ούτε σκέψη για την παροχή σύνταξης μόνο σ’ αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Επαναφορά του αφορολόγητου σε όλα τα ΑμεΑ. Όχι στον ΕΝΦΙΑ. Καμία διακοπή ρεύματος και κανένας πλειστηριασμός σε ψυχικά πάσχοντες, αναπήρους και χρονίως πάσχοντες. 

Επαναφορά των μισθών στο προ των περικοπών επίπεδο. Εργαζόμενοι στις μονάδες αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς» και στα ΚΟΙΣΠΕ καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Κανένας ανάπηρος και χρόνιος πάσχων χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες

«Δώστε χώρο στην Υπέρβαση, κόφτε το κεφάλι σας ΥΠΕ και κυβέρνηση!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook