Η OIKONOMIKH επιβράδυνση θεωρείται δεδομένη στην ευρωζώνη ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο. Παρ\’ όλα αυτά ο οίκος Standard & Poor\’s εκτιμά ότι τελικά η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τον κίνδυνο «διπλής βουτιάς» της ύφεσης.

Ο διεθνής οίκος, σύμφωνα με την express.gr, περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,7% το 2011 και στο 1,54% το 2012, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου για ανάπτυξη 1,9% το 2011 και 1,8% το 2012.

Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τελευταίο χρόνο λόγω της κορύφωσης της δημοσιονομικής κρίσης που «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες χώρες. Μοχλός της αντιμετώπισής της θεωρείται η σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία προς το παρόν επιβραδύνεται. Χθες την αρνητική εικόνα συμπλήρωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 103 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αγορές προέβλεπαν πτώση έως τις 100,5 μονάδες. Μεταξύ των «17», η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση και ακολούθησαν η Ολλανδία και η Αυστρία, χώρες εκτός της κρίσης χρέους. Ο επιμέρους δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -16,5 μονάδες από -11,2 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης για τη βιομηχανία μειώθηκε στις -2,9 μονάδες από 0,9 μονάδες.

Ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 3,7 μονάδες από 7,9 μονάδες και ο δείκτης λιανικής στις -8,7 μονάδες από -3,6 μονάδες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης κατασκευών με άνοδο στις -23,3 μονάδες από -24,3 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Ο οίκος Standard & Poor\’s στην τελευταία του έκθεση για την Ευρώπη επισημαίνει ότι μπορεί να αποτραπεί φαινόμενο «double dip» της ύφεσης παρά την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο β΄ τρίμηνο του 2011. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Ζαν Μισέλ Ζιξ αναφέρει στην έκθεσή του: «Πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια double dip της ύφεσης, καθώς διαφαίνονται διάφορες πηγές συνεχούς ανάπτυξης για τους επόμενους 18 μήνες, μεταξύ των οποίων την ακόμη ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη, αν και βραδεία, στις κεφαλαιακές δαπάνες των εταιριών». Παρ\’ όλα αυτά οι κίνδυνοι υποχώρησης είναι σημαντικοί για αυτό και παρακολουθούνται συστηματικά οι τάσεις στην καταναλωτική ζήτηση στα επόμενα τρίμηνα.

Η καταναλωτική ζήτηση μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην υψηλή ανεργία. Και η πρόσφατη σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηρίων καλλιεργεί σημαντικό ρίσκο υποχώρησης των δαπανών. Ο οικός προεξοφλεί χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ έως την άνοιξη του 2012. Εκτιμά, δε, ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook