Την ομόφωνη απόφαση να εγκρίνει τη μελέτη «στερέωσης και συντήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του προϊστορικού οικισμού του Μύρτου,» στη θέση «Φούρνου Κορυφή» Λασιθίου, έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Ο πρωτομινωικός αυτός οικισμός, που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Μύρτο της Ιεράπετρας, πάνω σε λόφο 66 μέτρων, ήκμασε την περίοδο 2800 – 2200 π.Χ. Είναι από τους πρώτους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην Κρήτη και από τους λίγους που δεν έχουν καταστραφεί από μεταγενέστερες οικιστικές φάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές, που έγιναν από τη βρετανική αρχαιολογική σχολή μεταξύ 1967-1968, έφεραν στο φως μοναδικά ευρήματα.

Από τα διασημότερα είναι η «Θεά του Μύρτου», ένα πήλινο αγγείο με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς, με πολύ μικρό κεφάλι, ψηλό λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με τα δύο της χέρια κρατάει μια μικρή στάμνα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική έξοδο του σπονδικού υγρού από το εσωτερικό του αγγείου. Σήμερα, εκτίθεται στο Μουσείο του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ άσχημη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook