Επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου για τις τεράστιες ζημιές στην Κρήτη σε φυτικό κεφάλαιο, δημόσιες-δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές κλπ

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει τις τεράστιες ζημιές στην Κρήτη σε φυτικό κεφάλαιο, δημόσιες-δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές κ.λ.π. και ζητά την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, δημόσιες-δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές κλπ γενικότερα στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου και  του Ν. Λασιθίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές του Δήμου Βιάννου,  όπως ο Κερατόκαμπος, η Άρβη, η Ψαρή Φοράδα, τα Αμιρά, ο Αγ.Βασίλειος, ο Βαχός, Άνω και Κάτω και Βιάννος κ.α όπου οι ζημιές είναι εκτεταμένες ενώ η παραγωγή σε περιοχές της Μεσαράς έχει επίσης καταστραφεί ολοσχερώς.

Επιπλέον, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και η αγροτική παραγωγή σε περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας και Σητείας.

Μάλιστα, αιρετοί, σύλλογοι και φορείς από τις εν λόγω με περιοχές με ψηφίσματα και αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων, εκτός από την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν την κήρυξη των περιοχών σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας, ώστε να υπαχθούν οι πληγέντες σε διαδικασία χορήγησης ειδικού επιδόματος, να δοθεί παράταση και πάγωμα οφειλών σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποίησε συνάντηση και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή να πράξετε τα δέοντα.

Επειδή οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση,

επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και

επειδή πρέπει να κηρυχθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους αγρότες που υπέστησαν τεράστιες ζημιές ανεξάρτητα από την ασφάλιση τους στον ΕΛΓΑ;

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook