Συνέντευξη τύπου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, κ. Σταύρου Καναβάκη, για το πρόγραμμα λειτουργίας του 

Ο όρος Κοινωνική Πρόνοια αναφέρεται σε ένα και μοναδικό σκοπό: την κάλυψη των αναγκών των ατόμων ή ομάδων πληθυσμού, οι οποίοι αδυνατούν να ενταχθούν στην Κοινωνία και έτσι είναι αποκλεισμένοι από τον Κοινωνικό και οικονομικό  ιστό. Δηλαδή, με τον όρο Κοινωνική Πρόνοια, εννοούμε το σύνολο των μέτρων, που αποβλέπουν στην ανακούφιση και στην γενικότερη προστασία εκείνων των ατόμων, που δεν έχουν τα μέσα να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

Με την απαραίτητη αυτή διευκρίνηση περιέγραψε,  σε συνέντευξη τύπου, το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σταύρος Καναβάκης, επισημαίνοντας ότι, η Κρήτη γενικά, είναι πλούσια σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας και με την λειτουργία τους στοχεύουν στην άμβλυνση και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών που θα προσφέρουν ανακούφιση και γενικότερη προστασία εκείνων των ατόμων, που δεν έχουν τα μέσα να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

Tο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης,  επομένως, λειτουργεί και συνθέτει ένα ψηφιδωτό για τη κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων πολιτών. Θεωρώντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνεργαστούμε  και να συντονιστούμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε  στη κοινωνική προστασία και πρόνοια, το Διοικητικό συμβούλιο οραματίζεται η σύνθεση αυτή, να δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην Κοινωνική Πρόνοια Κρήτης, ώστε το 2018, να γίνει η χρονιά που θα γυρίσει η σελίδα, και θα αρχίσει να μπαίνει σε νέους δρόμους η εξυπηρέτηση ενός σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας μας.

Στόχος του προγράμματος λειτουργίας, του ΚΚΠ Κρήτης, είναι να ενδυναμωθεί η σωματική και η ψυχική υγεία  των φιλοξενουμένων και με τη βοήθεια ειδικών, να επεξεργαστούν με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο, τη βιωμένη και σκληρή πραγματικότητα που έχουν οδηγηθεί. Είναι ουσιαστικά το πρώτο μέλημα ώστε να αποτελέσει μια δομή “θεραπείας”, άρσης των εμποδίων που υφίστανται, με στόχο την δημιουργία μιας ανθρώπινης κατά το δυνατόν διαβίωσης, εντός των Δομών του ΚΚΠ Κρήτης. Στο Κέντρο, επαγγελματίες ειδικοί, ασκούμενοι, αλλά και εθελοντές   παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης,  για ανθρώπινη διαβίωση, ενδυναμώνουν παιδιά και ενήλικες, με ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία  κ.ά.

Όπως τόνισε ο κος Καναβάκης, η λογική που διέπει το σχεδιασμό της λειτουργίας του Κ.Κ.Π. Κρήτης, βρίσκεται μακριά από την επιδοματική και την ιδρυματική λογική του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας. Η Κοινωνική  Πρόνοια για το Κέντρο, δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά υποχρέωση ενός κοινωνικά αλληλέγγυου κράτους με διαφάνεια και δομές κοινωνικής προστασίας με στόχο την ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ισότιμα, στον κοινωνικό ιστό.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι 8  δομές  οι οποίες λειτουργούν στην Κρήτη υπό ενιαία διοίκηση, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπόκεινται στον έλεγχο και την Προστασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οι δομές αυτές, άλλες  από τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα κι άλλες μεταγενέστερες είναι : το παράρτημα ΑΜΕΑ Λασιθίου, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης (Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ.), το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία στην Πόμπια, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου, το Παράρτημα ΑΜΕΑ Ρεθύμνου,   το Παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων και το Παράρτημα προστασίας παιδιών και νέων Χανίων. Στις δομές αυτές, φιλοξενούνται περίπου 370 άτομα, και απασχολούνται περί τους 270 εργαζόμενους.

Παλεύοντας μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οι δομές του Κέντρου  είναι και τα εργαλεία με τα οποία σχεδιάζεται σταθερά η επόμενη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, δεν υποκαθιστά άλλες υπηρεσίες με τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία,  όπως και δεν πρέπει να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει γονεϊκό υποκατάστατο είτε των παιδιών είτε των οικογενειών τους. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα, παιδιά και ενήλικες της περιοχής που βιώνουν δυσκολίες, δυσκολεύονται και προσβλέπει στη φάση αυτή της ζωής τους, να τα υποστηρίξουν. Αυτό που κάνουν οι δομές του Κέντρου,  είναι ένα όνειρό, ένα όραμα. Είναι ένα στοίχημα της Διοίκησης ώστε, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης,  παρά τις ελλείψεις, παραλείψεις και ανεπάρκειες, να είναι σταθερά μπροστά και ως  παράδειγμά να εμπνέει ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας πάντοτε θα  εκπλήσσει θετικά. Πρώτα με τις δομές και την λειτουργία τους, δεύτερον με την αλληλεγγύη της κοινωνίας, στην οποία ανοίγοντας τις πόρτες του,  σταθερά,  επενδύουμε στον άνθρωπο, στον συνάνθρωπό μας. Αυτή είναι η επένδυσή μας. Στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Και νομίζω ότι έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, με στόχο να αποδείξουμε χωρίς κοινωνική μυωπία, ότι όλοι μαζί, μπορούμε να συνεργαζόμαστε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης επεσήμανε ότι κοντολογίς,  η Πρόνοια, προέρχεται από τις λέξεις προ+νόος= νους με άλλα λόγια η από πριν μέριμνα, πρόβλεψη, προνοητικότητα, αλλά και η περίσκεψη και η σύνεση. Στην εποχή μας σημαίνει γενικά τους φιλανθρωπικούς, κρατικούς, ιδιωτικούς, τους εθελοντικούς και εκκλησιαστικούς φορείς και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, για την κοινωνική και ιατρική περίθαλψη των πολιτών.

Σε θεσμικό επίπεδο είναι η απόκριση της πολιτείας στις ανάγκες των ανθρώπων που είναι  αποκλεισμένη από την κοινωνία. Σε ατομικό επίπεδο, είναι το αίσθημα του αλτρουισμού που βρίσκεται σε κάθε άνθρωπο, πέρα από τις γνώσεις του ή την κοινωνική θέση που κατέχει.

Η οργανωμένη κοινωνία που ζούμε, προσφέρει το νομοθετημένο πλαίσιο για την λειτουργία του συστήματος κοινωνικής φροντίδας, στον αναξιοπαθούντα.

Η ατομική μας ευθύνη όμως, είναι να περισώσουμε ότι έχει μείνει από τον ανθρωπισμό μας, προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς που περιμένουν από εμάς ένα χέρι βοηθείας. Άλλωστε, τι πιο όμορφο και πιο ανθρώπινο, από μια πράξη καλοσύνης, η οποία έστω και για μια στιγμή, είναι ικανή να προσφέρει στιγμές ανακούφισης στον συνάνθρωπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook