Τα προβλήματα με τα οποία ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, εξέθεσε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών του Νομού Χανίων.

Όπως παρατηρεί στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σε λίγες μέρες, μια σχολική χρονιά που γυρίζει τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία δεκαετίες πίσω, με χιλιάδες συναδέλφους να μην ξέρουν σε ποιο σχολείο θα υπηρετήσουν μια μέρα (!) πριν την ανάληψη υπηρεσίας που γίνεται την 1η Σεπτέμβρη (εξαιτίας της καθυστέρησης των αποσπάσεων με ευθύνη του υπουργείου), με τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στο ναδίρ (μία μόλις εκπαιδευτικός –Αγγλικών- διορίζεται στα Χανιά, ενώ τα κενά σε σχέση με πέρσι ξεπερνούν τους 340 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων!).

Με τους μισθούς μας να περικόπτονται κατά εκατοντάδες ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, με τα δημόσια πανεπιστήμια να επιστρέφουν σε ολιγαρχικές μορφές διοίκησης, χωρίς φοιτητική συμμετοχή και με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να εισβάλλουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία ως χορηγοί κατευθύνοντας τις σπουδές κι εμπορευματοποιώντας τη γνώση.

Αυτή τη νέα σχολική χρονιά χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρούν ξανά παλιά προβλήματα να τους περιμένουν: Την ώρα που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον ΟΣΚ, νηπιαγωγεία στεγάζονται σε υπόγεια (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου στα Χανιά) ή σε ισόγεια πολυκατοικιών, δημοτικά σχολεία με πληθώρα λυόμενων αιθουσών – κοντέινερ αγνώστου κατάστασης υγιεινής (2ο Δ.Σ. Νέας Κυδωνίας), σχολεία με μικροσκοπικές αυλές (19ο Δ.Σ. Χανίων), τα περισσότερα σχολεία χωρίς γυμναστήρια, βιβλιοθήκες και κατάλληλο εξοπλισμό. Την ώρα που η υπουργός μιλάει για «ψηφιακό σχολείο», οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μειώνονται στο μισό.

Τα προβλήματα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης αντί να μειώνονται, οξύνονται με την πολιτική περικοπών που ακολουθούν κυβέρνηση και τρόικα. Οι συγχωνεύσεις σχολείων χειροτερεύουν την πρόσβαση στο σχολείο για τα παιδιά της υπαίθρου, ενώ οι πρόσφατες αναστολές λειτουργίας ήρθαν να συμπληρώσουν την αδικία σε βάρος των αγροτών και των κατοίκων των χωριών: Δεν θα λειτουργήσουν φέτος ολοήμερα τμήματα στα σχολεία της Αγιάς, των Καμισιανών, της Γραμβούσας, του Εμπρόσνερου, ενώ δάσκαλοι αφαιρούνται από τα σχολεία των Καμισιανών, της Χώρας Σφακίων, της Ανώπολης.

Την ίδια ώρα που τα προβλήματα παραμένουν και διευρύνονται, ιδιαίτερη σπουδή επέδειξε η κυβέρνηση στις επιλογές των νέων διευθυντών, γι’ άλλη μια φορά από υπηρεσιακό συμβούλιο στο οποίο η πλειοψηφία είναι διορισμένη από την ίδια (όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, που λέει και το τραγούδι). Προφανώς γιατί θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του μάνατζερ που θα ψάχνει να βρίσκει ιδιώτες χορηγούς για να χρηματοδοτήσουν το σχολείο (όπως π.χ. στις ΗΠΑ που εταιρείες φαστ φουντ λειτουργούν εστιατόρια σχολείων προς δόξαν της υγιεινής διατροφής, πολυεθνικές χρηματοδοτούν τη συγγραφή των βιβλίων Χημείας –και μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα λένε και τι θα αποκρύπτουν!). Διευθυντές που θα κληθούν να χωρίσουν τους συναδέλφους του σχολείου τους σε αμνούς και ερίφια με τη βαθμολογία τους, κόβοντας το μισθό τους ή παγώνοντας τη μονιμοποίηση νεοδιόριστων.

Όλα αυτά επιχειρούνται στη Δημόσια Παιδεία μιας χώρας που στενάζει εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οδηγώντας τη χώρα στην υπερχρέωση, στα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και στα νύχια της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπου πήγε το ΔΝΤ, η ανεργία, η φτώχεια κι η εξαθλίωση θριάμβευσαν, το όποιο κοινωνικό κράτος υπήρχε διαλύθηκε, η δημόσια περιουσία και ο φυσικός πλούτος ξεπουλήθηκε για ένα κομμάτι ψωμί στις πολυεθνικές και τους κερδοσκόπους. Ακριβώς όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας (ο ΟΤΕ πουλήθηκε στην κρατική γερμανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια κι οι εταιρείες ύδρευσης παίρνουν σειρά). Κι η ανεργία καλπάζει, γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης, με τους νέους μας να ψάχνουν το μέλλον τους στο εξωτερικό.

Η πολιτική αυτή πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Να γίνει στάση πληρωμών προς τράπεζες και ντόπιους ή ξένους κερδοσκόπους. Δε χρωστάμε παρά μόνο στην επόμενη γενιά που πρέπει να της παραδώσουμε μια χώρα με δημόσια και δωρεάν σχολεία, νοσοκομεία, πρόνοια, συντάξεις για τους μεγαλύτερους κι όχι μια χώρα ξεπουλημένη σε κερδοσκόπους με εκατομμύρια άνεργους ή εργαζόμενους με μισθούς και δικαιώματα Κίνας.

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν σοβαρότατες ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση. Μόνη λύση είναι η ενεργοποίηση των πολιτών στους δρόμους, στις πλατείες, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, στη συμμετοχή στα κοινά (κι όχι η αποχή κι η απογοήτευση που πολύ θα τους βόλευε), στην ενεργοποίηση των Συλλόγων Διδασκόντων στα σχολεία, στη συμμετοχή στο Σύλλογό μας και στα συνδικάτα, στο συντονισμό μας με τους φοιτητές που εξεγείρονται, με όλους αυτούς που απεργούν και διαδηλώνουν για ένα καλύτερο αύριο με λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους, αυξήσεις κι όχι μειώσεις μισθών. Την κρίση να πληρώσουν οι Κροίσοι, όχι οι άνεργοι, οι φτωχοί κι οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook