Την έντονη αντίδραση της Ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος δήμου Βιάνου, προκάλε η προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ιταλικής Δημοκρατίας για το ζήτημα των αποζημιώσεων στα θύματα της χιτλερικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση χαρακτηρίζει προσβλητική για τα θύματα του ναζισμού την εν λόγω προσφυγή ενώ με καυστικό ύφος αναφέρει:

«Η ευαισθησία των δικαστηρίων της δημοκρατικής Ιταλίας είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα των αντιφασιστικών αγώνων του Ιταλικού λαού, που οδήγησαν στη συγκρότηση της μεταπολεμικής Ιταλίας, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου η αποναζιστικοποίηση δεν είχε αντίστοιχη έκταση και βάθος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση τονίζει πως «η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στη δίκη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας που διεξάγεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν και αυτονόητη υποχρέωσή της εδώ και πολλά χρόνια, έστω και τώρα, αποδεικνύει ότι συμμερίζεται τα αισθήματα και το δίκιο των πολιτών της κι αποτελεί την ενδεδειγμένη εθνικά στάση. Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην ηρωική Βιάννο, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρωτοβουλία κι ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εντολές που δημοσίως έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα, σε όλα τα επίπεδα και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα ή πρόσωπο, για την υποστήριξη της εθνικής αυτής υπόθεσης, κάτι το οποίο θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς. Είναι εύλογο ότι η υπόθεση του Διστόμου αφορά άμεσα και συγκινεί όλους μας, κι ιδιαίτερα τη μαρτυρική Βιάννο, που είχε το Ολοκαύτωμα με τα περισσότερα θύματα στη χώρα, μετά τα Καλάβρυτα».

Και συνεχίζει: \”Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, συνεπής στον αγώνα για την οριστική δικαίωση των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της χώρας μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ώστε να στηρίξει ενεργά την εθνική αυτή υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσει από κοινού με το Δήμο Βιάννου, και σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, στη διοργάνωση Συνεδρίου\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook