Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ) καταρτίζει σχέδιο για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, όπως αναφέρει η express.gr, σημειώνει ότι η EBA, η οποία είναι η ρυθμιστική αρχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξετάζει στην κατεύθυνση αυτή διάφορες προτάσεις, με τις οποίες θα διευκολύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Αναφέρει ακόμη ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν δυσκολία για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή τους το τελευταίο τρίμηνο, αυξάνοντας την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σημειώνει το παράδειγμα των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ στα 80 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι προτάσεις της EBA αναμένεται να παρουσιασθούν σε συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα νέο πλαίσιο εγγυήσεων για τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες, ένα μέτρο που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι αμφιλεγόμενο και θα απαιτήσει την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η EBA αντιμετωπίζει, πριν ακόμη παρουσιάσει το σχέδιο της, ισχυρή αντίσταση από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι απρόθυμες να ανοίξουν εκ νέου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουλίου.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει νέες αρμοδιότητες για το ΕΤΧΣ, όπως να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και να ενισχύει την κεφαλαιακή θέση τραπεζών, αλλά όχι και τη δυνατότητα να δίνει εγγυήσεις για ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.

Η BaFin, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για το χρηματοπιστωτικό τομέα, τάχθηκε χθες κατά ενός άλλου σχεδίου – να δοθεί στο ΕΤΧΣ η αρμοδιότητα να μεταβιβάζει απευθείας κεφάλαια σε τράπεζες και όχι μέσω δανείων στις Κυβερνήσεις, όπως προβλέπει η απόφαση του Ιουλίου.

Η EBA διέψευσε φημολογία στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει ζητήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αντίθετα, τόνισε ότι τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής έδειξαν τον Ιούλιο ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση και μπορούν να αντιμετωπίσουν ισχυρά σοκ. Η EBA εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία της για τη ρευστότητα των τραπεζών.

\”Θα είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η πρόσβαση των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές\”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook