Σε λειτουργία τίθενται από σήμερα στα Χανιά η 1η και 2η Τοπική Μονάδα Υγείας Χανίων – Από τα εγκαίνια ωστόσο, δεν έλειψε και η αντιπαράθεση μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Μανώλη Σκουλάκη

Σε λειτουργία τίθενται από σήμερα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων, που στεγάζεται στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Χανίων. Η δομή θα διαθέτει γενικό ιατρό, παιδίατρο και πλήρη σύνθεση προσωπικού συνολικά 18 ατόμων ενώ παράλληλα γίνεται η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου της Β΄ βάθμιας, με συνολικά 8 άτομα προσωπικό, επικουρικό καρδιολόγο, δυο γενικούς γιατρούς, ακτινόλογο, 1 μαία και δυο νοσηλευτές που θα τοποθετηθούν από την προκήρυξη 7Κ και θα ενισχυθεί σταδιακά μέχρι την κάλυψη των θέσεων.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: “Φιλοδοξούμε να είναι μια δομή με εύκολη πρόσβαση, με τη λογική του οικογενειακού γιατρού ο οποίος θα είναι σημείο αναφοράς και θα παρακολουθεί τον ασθενή, θα τον συμβουλεύει, θα τον καθοδηγεί για τα προσυμπτωματικά τσεκ απ του, θα κάνει παρεμβάσεις αγωγής υγείας στα σχολεία και στην κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ανέφερε πως: “Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για 2+2 χρόνια από ευρωπαϊκούς πόρους. Μετά είναι επιλογή μας να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα ανοίξουμε αυτές τις δομές για να τις κλείσουμε, ούτε για να τις λειτουργήσουμε με προγράμματα τύπου 5μηνης κοινωφελούς.”

Η ΤΟΜΥ λειτουργεί στη θέση του κέντρου υγείας Χανίων που φτιάχτηκε επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη. Ο εξοπλισμός της μονάδας εγκαταστάθηκε επί σημερινής δήμαρχίας Τάσου Βάμβουκα.

 
 

Εγκαίνια με “σπόντες”

Οι αβρότητες κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων δεν κράτησαν πολύ, αφού λίγο πριν το “κόψιμο” της κορδέλας” ο Παύλος Πολάκης ξανανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος στον Μανώλη Σκουλάκη του είπε ότι ναι μεν το κέντρο υγείας έγινε καλώς, αλλά το έργο χρηματοδοτήθηκε από τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Υγείας στο οποίο είχαν ενταχθεί τα Πολυδύναμα Ιατρεία Πλατανιά και Σφακίων καθώς και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καταλήγοντας να δηλώνει πως μετά από παρέμβαση του Σκουλάκη, αφαιρέθηκε η χρηματοδότηση από αυτά για να δοθεί στο κέντρο υγείας.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σκουλάκη που κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι λέει ψέματα και δήλωσε πως θα απαντήσει με έγγραφα και στοιχεία σε συνέντευξη τύπου.

 

Νωρίτερα ο κ. Σκουλάκης είχε αναφερθεί στο ιστορικό που οδήγησε στη σημερινή λειτουργία του ΤΟΜΥ ως εξής:

“Οι καθοριστικοί σταθμοί από το 1988 μέχρι  σήμερα είναι οι εξής:

1988  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας  έγινε διακοπή της εκπονούμενης μελέτης «επέκτασης- ανακατασκευής – απαλλοτριώσεων στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου» και αναζήτηση άλλης λύσης μετά από γνωμοδότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ.

Μάρτης του 1989 ,έγκριση σκοπιμότητας  ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου (400κλινών) σε έκταση (88) στρεμμάτων στην περιοχή του ¨Πρεβεντορίου¨. Άμεση  έναρξη εδαφολογικών ερευνών  στο συγκεκριμένο χώρο 

1989-1993 Αλλαγή Κυβέρνησης παραχώρηση έκτασης 180 στρεμμάτων στις Μουρνιές από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ) στο Υπουργείο Υγείας για ανέγερση Νοσοκομείου .
Σεπτέμβρης 1993 Κυβερνητική αλλαγή και σε λίγους μήνες ένταξη του έργου ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου Χανίων στο Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με το ποσό των 21,8 ΔΙΣ. Δραχμές και θεμελίωση του έργου τον Οκτώβριο του 1994.

1994-2000, ολοκλήρωση του Νέου Νοσοκομείου και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το παλιό στο Νέο Νοσοκομείο το 2001.Συμαντικό στοιχείο : Τελικό κόστος του έργου 17,8ΔΙΣ,δηλαδή 3ΔΙΣ κάτω του προϋπολογισμού (21,8ΔΙΣ) Το Τ.Ε.Ε/Δυτικής Κρήτης (7.3.2002) απαντώντας  σε ερώτημα του Δήμου Χανίων για διερεύνηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης του Κτιριακού συγκροτήματος του παλιού Νοσοκομείου σημειώνει σαν τελικό  συμπέρασμα συνιστούμε  την κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος .

Το 2005 ο τότε  Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Λ. Θωμάκος) απαντά εγγράφως στον προϊστάμενο του, Υπουργό  Υγείας κ. Κακλαμάνη  Νικήτα ότι το συνολικό κόστος του έργου ανάπλασης των εγκαταστάσεων υπολογίζεται στα 25.900 εκ. Ευρώ. Το  κόστος ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο Χανίων πράγμα  το οποίο οδήγησε τον πρώην δήμαρχο κ. Βιρβιδάκη Κυριάκο να αντιληφθεί ότι πιστώσεις αυτού του μεγέθους δεν υπάρχουν ούτε από το Υπουργείο Υγείας ούτε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δήμο Χανίων.

2010 Προεκλογική Δέσμευση της Δημοτικής Παράταξης ¨Χανιά ο Δήμος μας αλλάζει¨  ότι εφ΄ όσον οι εκλογές κερδηθούν θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του κτιρίου και ανέγερσή μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή  άρχισε ένας αγώνας δρόμου σέ επίπεδο Δήμου Χανίων Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφέρειας ,Διαχειριστικής Αρχής ,της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.

Σύνολο εγκρίσεων και αποφάσεων μέχρι την έναρξη των εργασιών ο απίστευτος αριθμός (48) προς δόξα της γραφειοκρατίας  στην πατρίδα μας.

Η σημαντικότερες αποφάσεις είναι οι παρακάτω:

1. 25-5-2011 απόφαση του Δ.Σ Χανίων, για κατεδάφιση και κατασκευή Κ.
2. 28-11-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας για υλοποίηση του έργου.
3. 1-3-2012  ΚΥΑ (Υγείας-Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Οικονομικών) με την οποία συστήθηκαν  (30)  θέσεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργείας του κέντρου (12 θέσεις γιατρών και 18 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό) . 

4. 2-10-2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με (3) υποέργα. α) Κατεδάφιση με προϋπολογισμό 1.600 εκ. ευρώ β)Κατασκευή Κ.Υ Αστικού Τύπου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμό 2.589 εκ. ευρώ γ)Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 388 χιλ. ευρώ. Εν τέλη τα πρώτα (2) υποέργα ολοκληρώθηκαν σχετικά γρήγορα(παράδοση του κτιρίου 6-11-2015) σε αντίθεση με τον εξοπλισμό που καθυστέρησε 3 ολόκληρα  χρόνια .
Σήμερα ξεκινά την λειτουργία του το Κ.Υ με την ενσωμάτωση (2) δύο ΤΟΜΥ σ’ αυτό  και ελπίζομε σταδιακά να βελτιώνεται  η λειτουργία του με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό όπως προβλέπεται στη Κ.Υ.Α της 1-3-2012 με την υπογραφή (3) τριών υπουργών (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook