Για τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής, οι Μύλοι Κρήτης και η chef  Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, μας προτείνουν 6 υπέροχες συνταγές

Την περασμένη εβδομάδα σας ανοίξαμε την όρεξη με λαχταριστές αλμυρές συνταγές που μας πρότειναν οι Μύλοι Κρήτης σε συνεργασία με την βραβευμένη chef Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου.

Αυτήν την εβδομάδα θα σας γλυκάνουμε με 6 πεντανόστιμες και πολύ εύκολες συνταγές για γλυκά.

Ξεκινήστε με την αγαπημένη σας και συνεχίστε με τις υπόλοιπες…

 

Γαλατόπιτα με τραγανό μπισκότο αμυγδάλου

Για τις απογευματινές αμαρτίες, φτιάξτε Γαλατόπιτα με τραγανό μπισκότο αμυγδάλου!

Υλικά

Για την γαλατόπιτα:

  • 150 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
  • λίτρο Κατσικίσιο γάλα
  • 500 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 200γρ. Ζάχαρη
  • Ξύσμα ενός Λεμονιού
  • 4 αυγά
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο

Για το μπισκότο Αμυγδάλου:

  • 200γρ. Αλεύρι Μαλακό
  • 150γρ. Βούτυρο Μαλακό
  • 150γρ. Ζάχαρη καστανή
  • 3 Κρόκοι
  • 100 γρ. Αμύγδαλα τριμμένα + 50γρ φιλέ αμυγδάλου
  • 10γρ baking powder
  • 1 γρ. Αλάτι
  • Ξύσμα ½ Λεμόνι

Για τη σάλτσα λεμόνι:

  • 600γρ. Λεμόνι χωρίς την ψίχα
  • 400γρ. Ζάχαρη
  • 200γρ. Βιοχυμ συμπυκνωμένος λεμόνι
  • 200 γρ. Χυμός λεμόνι Βιοχυμ

Εκτέλεση

Για την γαλατόπιτα:

Σε μια κατσαρόλα προσθέτω το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα μαζί με 100 γρ. από την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, να ζεσταθεί. Χτυπώ στο μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Λίγο πριν το γάλα φτάσει σε βρασμό ρίχνω λίγο στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνέχεια και μετά αδειάζω πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι χωρίς να σταματήσω να ανακατεύω μέχρι να φτάσει σε βρασμό και στα πρώτα σκασίματα κατεβάζω από την φωτιά. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, αφήνοντας την λίγο να κρυώσει.

Για το μπισκότο Αμυγδάλου:

Στο μπολ του μίξερ αφρατεύω με φτερό το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα σταδιακά προσθέτω στο μίξερ και τους κρόκους των αυγών μαζί με 2 κ.σ. αλεύρι. Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το προσθέτω στο μίγμα μαζί με το τριμμένο αμύγδαλο ομογενοποιώ το μίγμα μου χωρίς να χτυπήσω για πολύ το ζυμάρι, αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, και στη συνέχει χονδροσπάω κομμάτια τις ζύμης στο πάτο μιας φόρμας. Ψήνω για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Προσθέτω και την κρέμα της γαλατόπιτας στην φόρμα και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Για τη σάλτσα λεμόνι:

Έχοντας αφαιρέσει το ξύσμα του λεμονιού και την ψίχα τους, τα ξεπικρίζω 2 μέρες σε νερό που το αλλάζω σε τακτά διαστήματα. Κόβω τα λεμόνια σε μικρές λωρίδες . Τα βάζω σε κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και φέρνω σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, και να δέσε το σιρόπι . Τέλος αφήνω να κρυώσει και έπειτα περιχύνω την επιφάνεια της γαλατόπιτας.

Γαλακτερά χαρουπιού

Για ένα τέλειο πρωινό, πειραματιστείτε με τα απολαυστικά γαλακτερά χαρουπιού!!!

Υλικά

  • 500 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι
  • 500 γρ. Χαρουπάλευρο
  • 90γρ. μαγιά
  • 100 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. χαρουπόμελο
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 5%
  • 100 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 300γρ. Κάστανα βρασμένα αποφλοιωμένα
  • 400γρ. σοκολάτα λευκή
  • 100 γρ. Φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Διαλύω τη μαγιά στο νερό, με τη ζάχαρη και με μισό φλιτζάνι από το αλεύρι για τσουρέκι, και αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ προσθέτω όλα τα υγρά στοιχειά μου και τα ομογενοποιώ, έπειτα προσθέτω και το μίγμα της μαγιάς. Προσθέτω τα αλευριά και ζυμώνω καλά μέχρι να αποκτήσω μια λεία και εύπλαστη ζύμη, αφήνω την ζύμη μου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Έπειτα μεριδοποιώ το ζυμάρι μου σε μικρότερα κομμάτια των 100 γραμμαρίων. Έπειτα ανοίγω τα κομμάτια σε μακρόστενα φυτίλια 3 χιλ. και κατά μήκος στην άκρη του ζυμαριού βάζω τα γκλασαρισμένα κάστανα με λευκή σοκολάτα και τυλίγω το ζυμάρι μου ώστε να αποκτήσω ένα φυτίλι που θα τυλίξω σε σχήμα σαλιγκαριού. Τοποθετώ τα γαλακτερά μου σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί . Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 40 λεπτά περίπου. 20 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, αλείφω με πινέλο τα γαλακτερά με 3 κ.σ Χαρουπόμελο διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό, και να πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου, μπορώ να λιώσω λεύκη σοκολάτα για να περιχύσω τα γαλακτερά μου και να τα πασπαλίζω με χρωματισμένη ζάχαρη.

Κέικ με γλυκιά κίτρινη κολοκύθα, σταφίδες, κάρδαμο και τζίντζερ

Η γλυκιά κίτρινη κολοκύθα, μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο κέικ, γεμάτο αρώματα και εντάσεις γεύσεων.

Υλικά

  • 600 γρ. Μίγμα για Κέικ και Μάφιν
  • 300 γρ. Κολοκύθα στραγγισμένη χόνδρο τριμμένη
  • 120 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 50 γρ. ΒΙΟΧΥΜ πορτοκάλι
  • 170 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Βιολογικό
  • 3 σταγόνες έλαιο πορτοκαλιού
  • 10 γρ Κάρδαμο τριμμένο
  • 5 γρ. Τζίντζερ τριμμένο
  • 5 γρ. Κανέλα τριμμένη
  • 100 γρ. Σταφίδες

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με όλα τα μπαχαρικά. Στο μπολ του μίξερ χτυπώ  σε μέτρια ταχύτητα με σύρμα όλα τα υγρά στοιχεία. Προσθέτω την τριμμένη κολοκύθα, και σιγά σιγά το αλεύρι. Ομογενοποιώ το μίγμα μου και στο τέλος προσθέτω τις σταφίδες. Ρίχνω το μίγμα σου σε φόρμα κέικ που έχω πρώτα βουτυρώσει και πασπαλίσει ελαφρά με αλεύρι. Και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 λεπτά περίπου.

Μπορώ να πασπαλίσω με αχνή ζάχαρη, ή  να περιχύσω με λεύκη σοκολάτα, ή  και να ντύσω  το κέικ μου με ζαχαροπλάστη για ποιο ιδιαίτερο food style.

Μους γιαουρτιού

Η ντελικάτη γεύση της Μούς γιαουρτιού, θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Συνοδεύστε την με μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή ακόμα και φρέσκα φρούτα και έχετε ένα τέλειο γλυκό.

Υλικά

Για τη μους γιαουρτιού:

  • 500 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 5%
  • 500 γρ. Σοκολάτα λευκή λιωμένη
  • 600 γρ. Σαντιγύ σφιχτή

Για τη βάση μπισκότου:

  • 50γρ.Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. Σερεάλ – Πίτουρο Σταριού
  • 170γρ.βουτυρο
  • 100γρ. Ζάχαρη
  • 120γρ. Φιστίκι Αίγινας
  • 100 γρ. λιναρόσπορο
  • 50 γρ. Χαρουπάλευρο
  • 1 αυγό προαιρετικό

Για τη μαρμελάδα μανταρίνι:

  • 600γρ. φλούδες μανταρινιού
  • 500γρ. Ζάχαρη
  • 300γρ. Βιοχυμ Μανταρίνι Συμπυκνωμένος χυμός
  • 200 γρ. Χυμός μανταρίνι Βιοχυμ
  • 100γρ. νερό

Εκτέλεση

Για τη βάση μπισκότου:

Στο κάδο του μίξερ ρίχνω το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπώ μέχρι να αφρατεψει το βούτυρο περίπου για 7 λεπτά. Προσθέτω το αλεύρι, το πίτουρο , το τριμμένο φιστίκι και το λιναρόσπορο, καθώς και το ένα αυγό, συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σπάω το ζυμάρι μου σε χοντρά κομμάτια σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στους 160 για 22 με 27 λεπτά.
Έπειτα αφήνω να κρυώσει και το θρυμματίζω και αναμιγνύω με το χαρουπόμελο. Στρώνω το μίγμα του μπισκότου σε μια φόρμα και πιέζω καλά το μίγμα να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Για τη μους γιαουρτιού:

Λιώνω σε μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα . Ανακατεύω απαλά το γιαούρτι να πάρει μια λεία μορφή, ρίχνω μέσα στο γιαούρτι την λευκή σοκολάτα  και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις, τέλος προσθέτω και την σαντιγί με απαλές κινήσεις ομογενοποιώ το μίγμα  . Αφήνω την μους στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεί. Τέλος την ρίχνω μέσα στην φόρμα με το μπισκότο και αφήνω στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες να παγώσει.

Για τη μαρμελάδα μανταρίνι:

Έχοντας  ξεπικρίσει 2  μέρες τις φλούδες του μανταρινιού  σε νερό που το αλλάζω σε τακτά διαστήματα.  Τις ζεματίζω 6 φορές σε καθαρό νερό κάθε φορά . Κόβω την  ψίχα από τα μανταρίνια σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρώ τυχόν κουκούτσια. Τα βάζω σε κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και φέρνω σε βρασμό σε χαμηλή ταχύτητα. μέχρι να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτω ελάχιστο νερό. Τέλος πολτοποιώ ελαφρά το μίγμα μου και αφήνω να κρυώσει σερβίρω περιχύνοντας την επιφάνεια του γλυκού.

Χωριάτικοι λουκουμάδες με ξινομυζήθρα

Οι λουκουμάδες της μαμάς, γίνονται ακόμα πιο λαχταριστοί. Την ξεχωριστή πινελιά, τη δίνει η ξινομυζήθρα.

Υλικά

Για  την ζύμη :

  • 400 γρ. Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί
  • 500 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 10 γρ. Μαγιά ή 150 γρ αναπιασμένο προζύμι
  • 40γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Βιολογικό
  • 100 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 280γρ. Νερό
  • 10 γρ. Αλάτι
  • 20γρ. Ζάχαρη

Για την γέμιση:

  • 500 γρ. Ξινομυζήθρα
  • 200γρ. Στραγγιστό γιαούρτι 7%
  • 2κ.σ. Δυόσμο ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα:

  • 300γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό
  • 3 κ.σ Μαυροσουσαμο & 8κ.σ  Σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμιγνύω την ξινομυζήθρα με το  στραγγιστό γιαούρτι, και το δυόσμο ψιλοκομμένο,  ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και στη συνέχεια κάνω μικρά στρόγγυλα μπαλάκια περίπου 30 γραμμαρίων και τοποθετώ στο ψυγείο  για να σφίξουν.

Αναμιγνύω σε ένα μπολ τα αλεύρια ,με την  ζάχαρη και το αλάτι. Έπειτα  σε ένα άλλο  μπολ προσθέτω την μαγιά ή το αναπιασμένο προζύμι με όλα τα υγρά  και ανακατεύω ελαφρά. Στη συνέχεια ενσωματώνω σιγά σιγά το μίγμα των αλεύρων και ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη λεία ζύμη. Την αφήνω να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 45 λεπτά. Κόβω το ζυμάρι σε μπαλάκια 40 γρ. και τα ανοίγω ελαφρώς στην παλάμη μου, τοποθετώ στο κέντρο ένα μπαλάκι τυριού και τυλίγω με την ζύμη και πλάθω έτσι ώστε να απεγκλωβίσω τον αέρα και να μην χάσω το σχήμα. Σε ένα βαθύ μπολ  προσθέτω το σιμιγδάλι, το μαυροσούσαμο και το σουσάμι. Πανάρω ελαφρώς τα μπαλάκια.

Τοποθετώ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνω για  περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, ή τηγανίζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ψωμάκια ολικής με φουντούκια, σταφίδες και σοκολάτα.

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για τα φωμάκια ολικής. Τα συγκεκριμένα ξεπερνούν ακόμα και την φαντασία σας.

Υλικά

  • 500 γρ. Μίγμα για Ψωμί Ολικής Άλεσης
  • 500γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι
  • 80γρ. Μαγιά
  • 100γρ. Νερό
  • 250 γρ. Ζάχαρη
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 300 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 100γρ. κουβερτούρα τριμμένη
  • 100γρ. φουντουκιά χοντροαλεσμένα
  • 100γρ. σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση

Διαλύω τη μαγιά στο  νερό, με τη ζάχαρη και 4κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι, και αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ προσθέτω όλα τα υγρά στοιχειά μου, εκτός του βουτύρου και τα ομογενοποιώ, έπειτα προσθέτω και το μίγμα της μαγιάς. Προσθέτω τα αλευριά και ζυμώνω καλά, προσθέτω  το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια, και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσω μια λεία  και εύπλαστη ζύμη, τέλος προσθέτω τα φουντουκιά,  τις σταφίδες και την  σοκολάτα, συνεχίζω το ζύμωμα. Και αφήνω το μίγμα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί . Μεριδοποιώ το ζυμάρι μου σε κομμάτια  των 80γρ. και πλάθω σε στρογγυλά μπαλάκια, τοποθετώ σε ταψί με  λαδόκολλα και αφήνω να φουσκώσουν , έπειτα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους  160 για 35 με 45 λεπτά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook