Με αναφορές στο Μακεδονικό, κατά την παρουσίαση της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου που συνέγραψε ο Νικόλαος Παπαδάκης – Κατέδειξε πως αποτελεί ένα δίτομο έργο πιο επίκαιρο από ποτέ

Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να καθίσουν στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ.Βενιζέλος» το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της βιογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», που συνέγραψε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Φίλης, πρ. πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Φίλης, βουλευτής Α΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός και Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ., πρ. πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φυσικά, όπως ήταν επόμενο, δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξουν και αναφορές στο Μακεδονικό 

Ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Α Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είπε πως το βιβλίο με γλαφυρό τρόπο και με ντοκουμέντα βοηθά να δούμε το βάθος της πολιτικής πορείας του Ελ.Βενιζέλου ο οποίος συνδύαζε ρεαλισμό με όραμα.

 

Ερωτώμενος για το εάν θα δοθεί λύση από τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό, ο κ.Φίλης μίλησε για ανάγκη να δοθεί ένα τέλος σε μια εκκρεμμότητα πολλών ετών, η οποία εμποδίζει την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να διαδραματίσει ρόλο στα Βαλκάνια. Σε ότι αφορά στην σύνθετη ονομασία, ανέφερε πως αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας, μετά το 1996-97 οι διαπραγματεύσεις για μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία. Τέλος για τα όσα αλυτρωτικά περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, είπε εάν υπάρξει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές θα βρεθεί τρόπος να λυθούν τα προβλήματα στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας.

 

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης μίλησε για ένα βιβλίο που είναι πιο σύγχρονο και ενδιαφέρον από ποτέ.

 

Ερωτώμενος για το εάν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό, είπε πως «εμένα η θέση μου ως βουλευτού είναι στην Βουλή και επομένως τα θέματα τα αντιμετωπίζω εκεί που με έχει τάξει ο ελληνικός λαός. Σέβομαι όμως τις επιλογές εκείνων που θέλουν να διατρανώσουν την πεποίθησή τους πως η Μακεδονία είναι Ελληνική και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά τα μηνύματα του συλλαλητηρίου».

 

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ανέφερε πως «σε μιαν εποχή που όλοι ψάχνουμε για ηγέτες το βιβλίο του κ.Παπαδάκη δίνει αφορμή για σκέψεις….Η Ελλάδα έχει την ανάγκη αισθήματος δημιουργίας και ανόρθωσης και αυτό έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος».

 

Ως επικεφαλής της επιτροπής διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ο κ.Αλιβιζάτος ερωτήθηκε και για την θέση του προέδρου της επιτροπής δεοντολογίας για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής Αντώνη Βγόντζα πως θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα.
« Ο καθείς δρα σύμφωνα με την συνείδησή του» ήταν το σχόλιο του κ.Αλιβιζάτου.

 

Ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης τόνισε πως ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και για ένα βιβλίο από το οποίο «θα μάθουμε πολλά για την ιστορία της Ελλάδος και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, χωρίς τον οποίο δεν θα μιλούσαμε σήμερα για Μακεδονικό, γιατί φοβάμαι ότι θα ήταν αλλού η Μακεδονία».

 

Τέλος ο συγγραφέας της βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου κ. Νίκος Παπαδάκης μίλησε για το περιεχόμενο του δίτομου έργου στο οποίο αναδεικνύεται πρώτα από όλα το πρόσωπο του Εθνάρχη. 

Τόνισε ιδιαίτερα τις ικανότητες του μεγάλου πολιτικού στις διαπραγματεύσεις και κατέληξε λέγοντας:

«Εάν κάποιοι αναζητούν έναν Βενιζέλο στην σημερινή εποχή, μπορεί να μην τον βρουν. Μπορούν όμως να ανατρέξουν στις παρακαταθήκες τους…. Θα έχουν πολλά να διδαχτούν οι σημερινοί πολιτικοί.»

 

Προηγήθηκε εισαγωγική τοποθέτηση από τον επιμελητή της έκδοσης Γιώργο Κουκουράκη, επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος. Αποσπάσματα από την έκδοση διάβασε ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης, τ. καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος–λογοτέχνης. 

Η δίτομη έκδοση κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τις εκδόσεις της Εστίας. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του μεγάλου πολιτικού, η οποία παρακολουθεί συστηματικά την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του, από τη γέννησή του στην Κρήτη (1864) μέχρι τον θάνατό του στο Παρίσι (1936) και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της.

Στις 1.160 σελίδες του έργου, που περιλαμβάνει σπάνιο εικονογραφικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος, τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής σκηνής διαπλέκονται με τα διεθνή, τις προσωπικές στιγμές του ηγέτη, τις ιδεολογικές του ανησυχίες, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Μια ζωή συναρπαστική και ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook