Έναν ολόκληρο όροφο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταλαμβάνει ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ, που αποτελεί το βασικό κομμάτι στο «παζλ» των παρακολουθήσεων κινητών και σταθερών τηλεφώνων για την εξιχνίαση των μεγάλων υποθέσεων.

Είναι εγκατεστημένος… στον 12ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στα λεγόμενα στεγανά δωμάτια της ΕΥΠ, όπου η πρόσβαση σ΄ αυτά γίνεται μόνον από ειδικούς πράκτορες εφοδιασμένους με ηλεκτρονικές κάρτες.

Όταν ο εισαγγελέας δώσει την ειδική άδεια παρακολούθησης, μία ομάδα που αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες αναλαμβάνουν δράση.

Σε κάθε βάρδια, διάρκειας οκτώ ωρών, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο.

Ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε μία συστοιχία υπολογιστών και με τη βοήθεια του ποντικιού ακούει, αποθηκεύει και καταγράφει.

Προτού ξεκινήσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενημερώνεται για το άτομο που θα μπει στο στόχαστρο, το λεξιλόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί, ακόμη και τη χρήση κωδικών

Κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα.

Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.

Στην όλο διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο tsantiri.gr, ενεργό ρόλο έχει και η Αντιτρομοκρατική, η οποία διαθέτει και αυτή hi tech συστήματα παρακολούθησης, τα οποία βρίσκονται στον 12ο όροφο της Αλεξάνδρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook