Επιβεβλημένη η στροφή στην ηλεκτροκίνηση για την εταιρεία

Οι σκληροπυρηνικοί, παραδοσιακοί Χαρλεάδες θα δυσανασχετήσουν, οι millenials θα ενθουσιαστούν. Η θρυλική Harley Davidson που φέτος συμπληρώνει 115 χρόνια ζωής, θα προχωρήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και μάλιστα πολύ σύντομα!

Σε 18 μήνες από τώρα -το καλοκαίρι του 2019 δηλαδή- η πρώτη ηλεκτρική Harley θα γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της εταιρείας, Ματ Λέβατιτς.

Πίσω στο 2014 η εταιρεία είχε παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο με την ονομασία LiveWire (σ.σ. μπορείτε να τη δείτε στις φωτογραφίες). Το πιθανότερο είναι το μοντέλο παραγωγής να βασίζεται σε εκείνη την κατασκευή που πλην του ηλεκτρικού μοτέρ έφερε φώτα LED και οθόνη LCD στη θέση των παραδοσιακών οργάνων. Με βάση τα στοιχεία που είχαν τότε δημοσιοποιηθεί, η ηλεκτρική LiveWire χρειαζόταν 4 δευτερόλεπτα για τη διαδικασία του 0-96 χλμ/ώρα και μπορούσε με μια πλήρη φόρτιση να καλύψει περί τα 80 χιλιόμετρα. Για τους λάτρεις των σούπερ ηρώων της Marvel, η LiveWire είχε πρωταγωνιστήσει στο σίκουελ «Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron».

«Έχετε ακούσει να μιλάμε για το πρότζεκτ LiveWire. Είναι ένα ενεργό πρότζεκτ που ετοιμαζόμαστε να φέρουμε στην αγορά σε 18 μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο Λέβατιτς μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Οι προκλήσεις βέβαια είναι μεγάλες και δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με θέματα που αφορούν στη διάρκεια ζωής των μπαταριών ή την αυτονομία. Η μεγαλύτερη είναι να πείσει το πιστό κοινό της που ζει και αναπνέει για να ακούει τον ήχο που παράγουν οι ευμεγέθεις δικύλινδροι κινητήρες. Αυτός ο χαρακτηριστικός -και κατά πολλούς ηδονικός- ήχος που αποτελεί σήμα-κατατεθέν των τσόπερ και των κρούιζερ της Harley Davidson και που θα απουσιάζει από το υπερβολικά «ήσυχο» ηλεκτρικό μοντέλο.

Στόχος η κορυφή!

Η χρονιά που πέρασε κάθε άλλο παρά θετική ήταν για τα οικονομικά της Harley Davidson καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώθηκε σημαντική μείωση πωλήσεων της τάξης του 6,7% σε παγκόσμιο επίπεδο και 8,5% στην αγορά των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, η εταιρεία από το Μιλγουόκι αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κάνσας με συνέπεια την απώλεια 800 θέσεων εργασίας.

Η αγορά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών είναι ακόμα πολύ μικρή, ωστόσο μέχρι το 2020, όπως αναφέρει η έρευνα της TechNavio, θα παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη που θα φτάσει το 45%.

Απ’ ότι φαίνεται η στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι επιβεβλημένη για την εταιρεία που φιλοδοξεί, διά στόματος των διοικούντων, να εξελιχθεί σε παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικών της HD, Τζον Ολίν, μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις πάνω στο κομμάτι της έρευνας και εξέλιξης τεχνολογιών για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, που μεταφράζονται σε 25 έως 50 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Το αν αυτή η απόφαση θα της βγει σε καλό, ο χρόνος θα δείξει. Ο Άλαν Στάλμπεργκ, ιδρυτής της Revival Motorcycles που ασχολείται με ανακατασκευές και βελτιώσεις μοτοσυκλετών, σχολιάζοντας την απόφαση της Harley Davidson, ανέφερε:

«Η αίσθησή μου είναι ότι η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα θα τύχει θερμής υποδοχής από το κοινό και τους νέους αγοραστές τους οποίους η Harley επιθυμεί διακαώς, όχι όμως από αυτούς που οδηγούν Harley. Είναι εντυπωσιακό και είναι απαραίτητο. Όσοι περισσότεροι μπαίνουν στην αγορά, τόσο το καλύτερο».

Δείτε το βίντεο:

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook