Αναφορά του Βασίλη Κεγκέρογλου

Μετά την έγγραφη ενημέρωση στην υπ’αριθμ 2345/07-09-17  αναφορά του κ. Κεγκέρογλου, που δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής, ο Βουλευτής, αφού προσυπέγραψε  την ανακοίνωση-καταγγελία-διαμαρτυρία της τοπικής Ευαγγελισμού, Ρουσσοχωρίων, του αγροτικού συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Ευαγγελισμού, του πολιτιστικού συλλόγου Μουχτάρου και Ρουσσοχωρίων  και του Σωματείου με την επωνυμία Σύλλογος Ιδιοκτητών κατοίκων περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ» επανέρχεται και την καταθέτει ως αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς.

Αναλυτικά η αναφορά έχει ως εξής:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1. Τοπικής Κοινότητας ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, Δήμου Μινώα Πεδιάδος

2. Τοπικής Κοινότητας ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ, Δήμου Μινώα Πεδιάδος

3. Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ .

4. Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΟΥΧΤΑΡΟΥ, με έδρα τον Ευαγγελισμό .

5. Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ

6. Του Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος κατοίκων και ιδιοκτητών περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος – Ο ΚΥΠΕΡΑΣ»,

Ως εκπρόσωποι των κατοίκων, ιδιοκτητών, καλλιεργητών, αγροτών και καταγομένων εκ της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού και Ρουσσοχωρίων Δήμου Μινώα Πεδιάδος, οι οποίοι καλούνται να εισφέρουν για την κατασκευή του ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ Καστελλίου 6.250 από τα συνολικά 6.890 στρέμματα που απαλλοτριώνονται στην περιοχή του Κάμπου. Ήτοι το 91% της απαλλοτρίωσης μιας Γης, που στο σύνολό της είναι πεδινή, εντατικά καλλιεργημένη και εύφορη, με αποτέλεσμα, πολλοί κάτοικοι να καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων, η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης, είναι μη βιώσιμη και ανεπαρκής, για ένα στοιχειώδες εισόδημα. Ταυτόχρονα επιβαρυνόμαστε λόγω θέσης, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου ,όπως αέριοι ρύποι, ηχορύπανση κ.λ.π

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Λ Ο Υ Μ Ε

Την απαράδεκτη απάντηση (με αρ. πρωτ. 5972/12-09-2017 έγγραφο Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων) του Υπουργείου Υποδομών, σε ερώτηση – αναφορά των Βουλευτών Ηρακλείου κκ Κεγκέρογλου και Δανέλλη, σχετικά με τις προτεινόμενες από το Δημόσιο τιμές αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις της περιοχής του Αεροδρομίου KAI τη σιωπή των 4 κυβερνητικών βουλευτών, μολονότι τους έχουμε ήδη κοινοποιήσει τις απόψεις και τα αιτήματά μας.

Υπενθυμίζουμε στο Ελληνικό Δημόσιο ότι, δυστυχώς για αυτούς διαθέτουμε αντίληψη και δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία τους. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται ότι οι προτεινόμενες τιμές ύψους 1,5-2,01 ευρώ/τ.μ. για τον εύφορο Κάμπο της Πεδιάδας που είναι «εύλογες»

Η στάση τους είναι το λιγότερο προκλητική! Με το δικόγραφό τους, ζητούν τη μείωση των ήδη ανεξήγητα χαμηλών τιμών της εκτιμήτριας του Δημοσίου, για τις ελιές και τα αμπέλια, σε ποσοστά ύψους 20-50%, αλλά όπως φαίνεται το … ξεχνάνε επιλεκτικά στην έγγραφη απάντησή τους. Φτάνουν μέχρι το σημείο να μας … παραδίδουν μαθήματα κατανόησης και σεβασμού των προσπαθειών του Υπουργείου για «αναπτυξιακές δράσεις» που «περισσότερο σήμερα από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη ο τόπος». Και ερωτάμε: αναπτυξιακές δράσεις εις βάρος αγροτών που ξεκληρίζονται ; Τι μας θεωρεί το Υπουργείο και γενικά η Κυβέρνηση που έχουν λάμψει δια της απουσίας τους;; Προφανώς, μία αναγκαία και άνευ αξίας (και λόγου) παράπλευρη απώλεια, αλλά αυτό δεν θα το ανεχτούμε.

Η ασυνέπεια και η ανακολουθία της Πολιτείας φαίνεται από τα παρακάτω αδιάσειστα στοιχεία :

1. Τον Αύγουστο του 2015, με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, το Δημόσιο προϋπολογίζει την δαπάνη για τον κάμπο, σε 41.927.861,00€.

2. Το 2017, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές του Δημοσίου, με τις τιμές αγοράς που προτείνουν η δαπάνη για την ίδια περιοχή, είναι 39.393.726 € .

3. Το 2017, Το Δημόσιο αλλάζει τις τιμές των εκτιμητών προς τα κάτω και με τις τιμές που προτείνει (προς το Δικαστήριο) η δαπάνη για την ίδια περιοχή είναι 31.976.766 €, μόλις 4500 € το στρέμμα περιλαμβανόμενων των δένδρων και όλων των επικειμένων

4. Το ίδιο το Δημόσιο, πρότεινε στον πρώην Δήμο Καστελλίου (για να φτιάξει μια παιδική χαρά ) να παραχωρήσει τμήμα του εγκαταλειμμένου Στρατοπέδου « ευρισκόμενου πλησίον Γαλενιανού και Σκλαβεροχωρίου, πολύ κοντά με την απαλλοτριούμενη περιοχή, με τιμή 11.ΟΟΟ € το στρέμμα, σε μια βραχώδη και άγονη περιοχή.

Σ Α Σ   Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε  ότι :

Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στην «αρπαγή» των περιουσιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην διαπραγματευτούμε τους κόπους μίας ζωής, την γη για την οποία μόχθησαν και αγωνίστηκαν να μας παραδώσουν οι πρόγονοί μας.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι, έναντι ενός εξευτελιστικού τιμήματος, που θα δοθεί σε βάθος χρόνου ύστερα από συνεχόμενα και με αβέβαιη έκβαση δικαστήρια .

Το θέμα των κληροτεμαχίων – ανταλλάξιμων προσφυγικών εκτάσεων του οικισμού Ρουσσοχωρίων, αν και έχει τεθεί επιτακτικά στο Υπουργείο, δεν βλέπουμε λύση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την είσπραξη, ακόμη και αυτών των ευτελών αποζημιώσεων .

Είναι δυνατόν, να ευρεθεί καλλιεργήσιμη έκταση 7000 στρεμμάτων που να πωλείται κοντά στις κατοικίες μας ώστε να μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτή που απαλλοτριώνεται ;

Δεν θα αφήσουμε όμως, να παιχτεί πάνω στις δικές μας πλάτες οποιοδήποτε παιχνίδι πολιτικών, οικονομικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων! Η απουσία και σιωπή σας, μπροστά στις ολέθριες συνέπειες της απαλλοτρίωσης και την αδικία που διαπράττεται εις βάρος μας είναι εξοργιστική!

Σας ενημερώνουμε ότι η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί!».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook