Η πιο κρύα περίοδος της χρονιάς είναι γεμάτη μύθους, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες αντιλήψεις, σχετικά με την όψη και την υγεία της επιδερμίδας σου. Ξεδιάλυνέ τους και φρόντισε την επιδερμίδα σου όσο καλύτερα μπορείς.

1. Ο ΜΥΘΟΣ: «Τον χειμώνα πρέπει να αλλάζεις την καθημερινή φροντίδα του προσώπου σου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μην υπερβάλλεις. Απλώς ενίσχυσε τις άμυνές σου.

Η κρέμα που συνηθίζεις να βάζεις δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας σου, παρά μόνο αν κατοικείς σε περιβάλλον με πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, μπορείς να την ενισχύσεις απλώνοντας πριν, ένα σέρουμ αποτοξίνωσης. Αυτοί οι οροί έχουν ελαφριά σύνθεση, συνεπώς δεν επηρεάζουν καθόλου την υφή, την πυκνότητα και τις ιδιότητες της κρέμας σου. Επιπλέον, διεισδύουν βαθιά στην καρδιά των κυττάρων μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα μπορείς να προσθέσεις μια ακόμη σημαντική υποστήριξη στη χειμωνιάτικη ρουτίνα ομορφιάς, απλώνοντας κάθε βράδυ μια επανορθωτική κρέμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ώστε να προλάβεις την αφυδάτωση και τα σημάδια της γήρανσης ενώ κοιμάσαι, τότε δηλαδή που η επιδερμίδα σου είναι πιο επιρρεπής στην ξηρότητα.

2. Ο ΜΥΘΟΣ: «Πρέπει να αλλάζεις το χρώμα της βάσης του μακιγιάζ σου ανάλογα με τις εποχές».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να αλλάζεις το χρώμα του τελειώματος ανάλογα με τις εποχές.

Μην επιδιώκεις ανοιχτές αποχρώσεις στο μέικ απ σου, όπως κάνεις τον Αύγουστο, που η επιδερμίδα σου σκουραίνει τουλάχιστον κατά δύο τόνους από την ηλιοθεραπεία. Εάν το κάνεις αυτό, θα δείχνεις ωχρή και άτονη. Το σωστό τέχνασμα είναι να επιλέξεις ενυδατική βάση με σατινέ φινίρισμα, επιμένοντας σε φόρμουλες με βασικά συστατικά νερό και γλυκερίνη.

3. Ο ΜΥΘΟΣ: «Μπορείς να μειώσεις το αντηλιακό τον χειμώνα».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ακτίνες του ήλιου είναι ύπουλες και απειλητικές.

Η ένταση των ακτίνων UVB (αυτές που δημιουργούν το έγκαυμα) είναι ασθενέστερη κατά το ήμισυ αυτή την εποχή, αλλά εσύ δεν πρέπει να αφήνεσαι απροστάτευτη. Ο λόγος είναι ότι οι άλλες ακτίνες, οι UVA (αυτές που προκαλούν πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και, κυρίως, καρκίνο του δέρματος), παραμένουν αμετάβλητες και σταθερές στην έντασή τους, αφού έχουν την ικανότητα να διαπερνούν όχι μόνο τα σύννεφα, αλλά ακόμη και τα παράθυρα των σπιτιών. Και η αλήθεια είναι πως όταν είσαι έξω μια χειμωνιάτικη μέρα, η αντιηλιακή σου θωράκιση πρέπει να είναι παρόμοια με μια καλοκαιρινή μέρα στην παραλία. Σιγουρέψου ότι έχεις απλώσει στο πρόσωπο μια αντηλιακή κρέμα ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 κάθε μέρα του χρόνου.

4. Ο ΜΥΘΟΣ: «Ο παγωμένος αέρας κάνει το δέρμα σου να ξεφλουδίζει».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: «Οι υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους από τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ φέρουν τη βασική ευθύνη».

Όσοι περνούν πολλές ημέρες στο εξωτερικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι συνήθως αυτοί που πάσχουν από δερματικά προβλήματα, αφυδάτωση και έντονο ξελούδισμα. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται συνεχώς κλεισμένοι μέσα σε χώρους που θερμαίνονται υπερβολικά πραγματικά υποφέρουν. Και ο λόγος είναι ότι, σε αντιδιαστολή με τη θερμότητα που εκπέμπει η ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, η τεχνητή θερμότητα στους κλειστούς χώρους αφαιρεί τη φυσική υγρασία, τόσο από το περιβάλλον όσο και από το ανθρώπινο δέρμα. Τι βοηθά: Κατ\’ αρχάς, διατήρησε τον θερμοστάτη όλη μέρα σταθερά στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα επιδίωξε να αποκτήσεις έναν υγραντήρα, τουλάχιστον για την κρεβατοκάμαρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κύτταρα της επιδερμίδας μπαίνουν σε διαδικασία φυσικής ανανέωσης, πράγμα που σημαίνει πως όσο η υγρασία στο περιβάλλον είναι σε κανονικά επίπεδα, τόσο διευκολύνεται αυτή η διεργασία.

\"\"5. Ο ΜΥΘΟΣ: «Πίνοντας νερό καθημερινά, ισοφαρίζεις την αφυδάτωση που υφίσταται η επιδερμίδα σου».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν έχεις ανάγκη για βαθιά και πλήρη ενυδάτωση της επιδερμίδας σου, αναζήτησε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Αναρίθμητα ποτήρια με νερό ή χυμούς και τσάι είναι υπερβολή. Μολονότι τα υγρά βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα, εντούτοις οι υπερβολικές ποσότητες αναγκάζουν τον οργανισμό να τις αποβάλλει και γρηγορότερα. Αντίθετα, τροφοδοτώντας το σώμα σου με αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα, μέσα από μια δίαιτα πλούσια σε σολομό και τόνο ή άλλα παχιά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα κ.λπ.), είναι πιο αποτελεσματική κίνηση για τη διατήρηση της ιδανικής ποσότητας φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα σου. Επιπλέον, όπως λένε οι ειδικοί, το πιο απαραίτητο από τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το α-λινολενικό οξύ, μειώνει δραστικά τις φλεγμονές και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενδυνάμωση των λιπιδίων που βοηθούν το δέρμα να παραμένει ελαστικό, «καλολαδωμένο» και ξεδιψασμένο, δείχνοντας έτσι νεότερο.

6. Ο ΜΥΘΟΣ: «Η λεπτή υφή της ενυδατικής ή των προϊόντων που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό δεν υδατώνει την επιδερμίδα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μυστικό βρίσκεται στα εξελιγμένα συστατικά και όχι στην παχύρρευστη υφή των ελαφριών προϊόντων καθαρισμού.

Πού βρίσκεται η διαφορά; Οι βαριές κρέμες περιέχουν συνήθως βαζελίνη, λανολίνη και άλλα παράγωγα πετρελαίου, τα οποία εξασφαλίζουν ότι η υγρασία δε θα εξατμιστεί, «φυλακίζοντάς» την κατά έναν τρόπο. Οι ελαφριές κρέμες ή λοσιόν βασίζονται κυρίως στη διαρκή τροφοδότηση της επιδερμίδας με υδατικούς παράγοντες –αιθέρια αλλά παντοδύναμα στοιχεία– τα οποία έχουν την ιδιότητα να τραβούν σαν μαγνήτης την υγρασία από το περιβάλλον, πάνω και μέσα στην επιδερμίδα σου. Παράλληλα, οι λεπτές υφές αυτών των εξελιγμένων προϊόντων χαρίζουν περισσότερη λάμψη και άνεση και ούτε ίχνος γυαλάδας ή λιπαρότητας. Επίλεξε προϊόντα με συστατικά όπως το υαλουρονικό ή το γαλακτικό οξύ, την προβιταμίνη Β5, ενώ εμπιστεύσου και τις ενυδατικές φόρμουλες που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ ή οξέα φρούτων): βοηθούν να παραμένουν καθαρά τα κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα απολεπισμένη και λαμπερή.

\"\"7. Ο ΜΥΘΟΣ: «Δημιουργούνται ερεθισμοί και ξηρότητα από το ξυραφάκι».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το ξυράφι είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο, γιατί σε απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα.

Με κάθε κίνηση που κάνεις με αυτό, παρασύρεις μαζί με τις τρίχες και όλα τα ξερά κομμάτια που δημιουργούν αυτή την αίσθηση γυαλόχαρτου, αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή. Κάν\’ το δύο φορές την εβδομάδα, ενυδάτωσε την περιοχή πολύ καλά μετά το ντους και θα αποκτήσεις βελούδινα πόδια. Όσον αφορά στις ζώνες του σώματος που χρειάζονται συχνή αποτρίχωση (όπως η κοιλιά), εννοείται πως ξεχνάς το ξυράφι. Μπορούν να είναι πάντα απαλές και λείες χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό pad με γλυκολικό οξύ, μία φορά την εβδομάδα.

8. Ο ΜΥΘΟΣ: «Όσο πιο πολύ κάθεσαι μέσα στη ζεστή μπανιέρα τόσο καλύτερα ενυδατώνεις το δέρμα σου».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πολύωρο ζεστό μούλιασμα είναι πραγματικό αμάρτημα για την επιδερμίδα σου.

Θυμάσαι πώς συμπεριφέρεται το δέρμα σου στο θερμό περιβάλλον; Ιδρώνει. Όταν, λοιπόν, κάνεις μπάνιο με θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη από του σώματός σου, οι πόροι ανοίγουν υπερβολικά και η φυσική σου υγρασία εξατμίζεται. Και αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Εάν λαχταράς ένα ζεστό μπάνιο, περιορίσου στο πεντάλεπτο και χρησιμοποίησε ένα κρεμώδες αφρόλουτρο με λάδι ηλίανθου στην κορυφή των συστατικών του, το οποίο φυλακίζει τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας. Μόλις τελειώσεις, σκούπισε όλο το σώμα μαλακά με πετσέτα φροντίζοντας να αφήνεις την επιδερμίδα ελαφρώς νωπή. Τότε άπλωσε την ενυδατική σου ώστε να διατηρήσεις όλη την υγρασία.

9. Ο ΜΥΘΟΣ: «Κόβοντας τις παρανυχίδες και τα πετσάκια, τα δάχτυλά σου είναι πιο μαλακά και τα νύχια σου δείχνουν περιποιημένα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Κόβοντάς τες βγαίνουν σκληρότερες από πριν.

Όσο ψαλιδίζεις τις παρανυχίδες τόσο αυτές ξαναβγαίνουν μεγαλύτερες και σκληρότερες από πριν. Επίσης, κινδυνεύεις αργά ή γρήγορα να καταλήξεις με κάποια μόλυνση ή αλλοίωση του χρωματισμού του δέρματος (στην καλύτερη περίπτωση). Από τη στιγμή που ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ενυδάτωση συστηματικά, οι παρανυχίδες σου θα απαλύνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και πιθανόν να μη σε ξαναενοχλήσουν ποτέ. Η σωστή θεραπεία για να διατηρείς νύχια και ακροδάχτυλα σε άριστη φόρμα είναι να τα βυθίζεις σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά και κατόπιν να τις τραβάς απότομα προς τη φορά που αναπτύσσονται, με ένα ειδικό ξύλινο τσιμπιδάκι.

10. Ο ΜΥΘΟΣ: «Η ξηροδερμία λόγω του κρύου είναι αυτή που προκαλεί πιτυρίδα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άσπρες νιφάδες απλώς γίνονται περισσότερο εμφανείς τώρα.

Παραδόξως, η πιτυρίδα δεν προκαλείται από υπερβολική ξηρότητα στην επιδερμίδα του κεφαλιού, αλλά από έναν μύκητα. Τον χειμώνα, αυτά τα λευκά ψήγματα γίνονται περισσότερα, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού υγρασίας στο τριχωτό, κάτι που μπορείς εύκολα να αντιμετωπίσεις, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σαμπουάν και κοντίσιονερ με πυριθειόνη ψευδαργύρου.

11. Ο ΜΥΘΟΣ: «Για να μαλακώσεις τα σκληρά σημεία στα πόδια σου, ενυδάτωνέ τα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σωστό είναι: απολέπιζέ τα.

Δεν φταίει η ποιότητα της ενυδατικής σου λοσιόν αν οι κάλοι και τα σκληρά πετσάκια επιμένουν. Κάθε τέτοιο προϊόν θα καταφέρει να απορροφηθεί άριστα και να κάνει καλά τη δουλειά του, εφόσον πριν έχεις απαλλαγεί από τα σκληρά σημεία του νεκρού δέρματος στις φτέρνες, στα δάχτυλα και στην πατούσα. Πώς θα το καταφέρεις: Κάνε απολέπιση στα πόδια σου με ένα τζελ από εκχυλίσματα φυτών. Στη συνέχεια, κάθισε στην άκρη της μπανιέρας και τρίψε καλά τις πάσχουσες περιοχές με μια ειδική κρυστάλλινη βούρτσα, αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν τα πόδια σου είναι ακόμη νωπά και οι τραχιές επιφάνειες πιο μαλακωμένες. Εναλλακτικά, δοκίμασε σε στεγνό δέρμα να τρίψεις καλά τα σκληρά σημεία με μια χάρτινη λίμα.

\"\"12. Ο ΜΥΘΟΣ: «Η συχνή χρήση του balm ερεθίζει τα χείλη σου».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συνήθειά σου να γλείφεις συνεχώς τα χείλη σου ευθύνεται γι\’ αυτό.

Είτε είσαι φαν των χειμερινών σπορ είτε απλώς σου αρέσει να γυμνάζεσαι στην ύπαιθρο, ακόμη κι αν συνηθίζεις να διεκπεραιώνεις καθημερινά εξωτερικές δουλειές βρέξει-χιονίσει και δεν κυκλοφορείς με ένα lip balm στο χέρι, τότε τα χείλη σου θα το πληρώσουν ακριβά. Ο λόγος είναι πως χωρίς αυτό, η έντονη ξηρότητα που προκαλεί το κρύο στην ευαίσθητη επιδερμίδα των χειλιών, σε αναγκάζει να τα γλείφεις συνεχώς. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζει ανακουφιστικό, αλλά ίσως δε γνωρίζεις πως το σάλιο έχει αρκετά όξινη σύνθεση (βοηθώντας έτσι να διαλύονται γρηγορότερα οι τροφές που αφομοιώνει ο οργανισμός μας) και κατά συνέπεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αφυδάτωση των χειλιών. Εμπιστεύσου όσες κρέμες είναι φτιαγμένες από jojoba ή shea butter. Και τα δύο θεωρούνται σούπερ-απαλυντικά λάδια, τα οποία επιπρόσθετα ενυδατώνουν βαθιά και προστατεύουν τα χείλη σου από τους ερεθισμούς, ακόμη και από την πρόωρη γήρανση.

 (Shape)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook