Περικοπές μαμούθ για την στέγαση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη νέα χρονιά. Ψίχουλα και τα χρήματα που θα δοθούν στους ξενοδόχους.

Της τάξης του 84% είναι οι περικοπές στη στέγαση των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα πέρσι είχε διατεθεί το ποσό των 1.200.000 ευρώ για να στεγαστούν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία πέριξ της πόλης της Κέρκυρας (έως 10 χιλιόμετρα απόσταση) ενώ φέτος το αντίστοιχο κονδύλι, σύμφωνα με την προκήρυξη ανέρχεται μόλις στο ποσό των 193.000 ευρώ!!

Αυτό απλά σημαίνει ότι για το ακαδημαϊκό έτος δινόταν η δυνατότητα στέγασης 544 φοιτητών ενώ φέτος ο αριθμός αυτών θα φτάσει μόλις τους 70 φοιτητές.

Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου

Με απόφασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο (20η συνεδρίαση, 7/7/2011) και με τις αρνητικές ψήφους των κ.κ. Φυρογένη, Παπαδάκη και Γιαννακού καθώς την λευκή ψήφο του κ. Κεντρωτή ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού για τη στέγαση των φοιτητών σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας από 4.10.2011 μέχρι και 30.6.2012.

Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε είναι 193.000 ευρώ (210.000 με το ΦΠΑ). Τιμή οροφής ορίστηκε το ποσό των 8 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) ανά κλίνη σε δίκλινο δωμάτιο. Η διακήρυξη έγινε με την προθεσμία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και να στεγαστούν οι φοιτητές.

Η ανακοίνωση

Στη συνέχεια εκδόθηκε ανακοίνωση από την Δ/νση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας προς του φοιτητές στην οποία γνωστοποιούνταν ότι:
1) Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που διέμεναν κατά τη διάρκεια του ακαδ. έτους 2010-2011 σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία, για το μήνα Σεπτέμβριο 2011 ΔΕΝ θα είναι δυνατό να επιστρέψουν σε αυτά, καθώς διακόπτεται η σύμβαση με τα ξενοδοχεία για το διάστημα αυτό.

2) Οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου που κατ΄ επιλογή διέμεναν κατά τη διάρκεια του ακαδ. έτους 2010-2011 στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου, για το μήνα Σεπτέμβριο 2011 θα μπορούν κανονικά να στεγαστούν σε αυτήν.

Από τον Οκτώβριο 2011 θα ισχύσει νέο σύστημα για τη στέγαση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως στους φοιτητές προκειμένου να λάβουν γνώση.

Σήμερα ο διαγωνισμός

Αρχικά ο διαγωνισμός είχε ημερομηνία διενέργειας την 25η Αυγούστου 2011 εντέλει όμως για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί θα γίνει σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οι προσφορές από τους ξενοδόχους της Κέρκυρας έχουν κατατεθεί, αφού είχαν ως καταληκτική ημερομηνία την 24η Αυγούστου. Σημειωτέον ότι η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται δημόσια.

Ψίχουλα και για τους ξενοδόχους

Η τιμή των 8 ευρώ ανά άτομο που δίνει το Πανεπιστήμιο στα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, το κρεβάτι, το νερό, το φως και η καθαριότητα του δωματίου καθώς και η παροχή internet στους φοιτητές.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την χαρακτηριστική καθυστέρηση, έως και 4 – 5 μήνες στην απόδοση των χρημάτων στους ξενοδόχους αντιλαμβάνεται το χαμηλό του τιμήματος. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2011 η καθυστέρηση των ενοικίων είχε οδηγήσει τους ξενοδόχους σε έκδοση ανακοίνωσης που θυροκόλλησαν στα δωμάτια των φοιτητών, με την οποία ζητούσαν άμεση καταβολή των μισθωμάτων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των υπηρεσιών στέγασης προς τους φοιτητές.

Το θέμα είχε απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με τους φοιτητές να εκπέμπουν SOS, καθώς εκείνοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των επιπλέον 3 ευρώ ανά κλίνη, ανά ημέρα, που τους είχε επιβληθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τι θα γίνει με τους φοιτητές;

Το θέμα για τη στέγαση των φοιτητών μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να μοιάζει ως πρόβλημα που απασχολεί μόνο εκείνους, τους οικογένειές τους και τους ξενοδόχους του νησιού,.
Είναι ένα πρόβλημα όμως που θα έπρεπε να απασχολεί σοβαρότατα όλους τους Κερκυραίους καθώς πλήττεται για άλλη μια φορά η οικονομία του νησιού.

Ο αριθμός των νέων εισακτέων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι μια τονωτική ένεση για την τοπική αγορά.

Αν στη δραματική μείωση του αριθμού των δικαιούχων στέγασης συνυπολογίσει κανείς την – πανθομολογούμενη – ακρίβεια της Κέρκυρας έναντι άλλων πόλεων με ισχυρό το φοιτητικό στοιχείο, είναι αμφίβολο αν οι πρωτοετείς φοιτητές (ανέρχονται ετησίως στους 599 για όλες τις σχολές) επιλέξουν να έρθουν για σπουδές σε σχολές που δεν αποτελούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρώτη επιλογή.

Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο corfupress.com, το δέλεαρ της δωρεάν σίτισης και της φτηνής διαμονής λειτουργούσε θετικά. Φέτος όμως; Και επιπλέον όλα αυτά τα νέα παιδιά που μέχρι πρότινος έβρισκαν φτηνή στέγη στα ξενοδοχεία της πόλης, και βρίσκοντα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook