2,5 εκατ. ευρώ για τη μελέτη κατασκευής των δικτύων στο φράγμα Πλακιώτισσας – 500.000 ευρώ για στηθαία ασφαλείας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Δυο συμβάσεις που αφορούν αντίστοιχα α: την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Πλακιώτισσας προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ και β: την αποκατάσταση-αντικατάσταση των φθαρμένων «στηθαίων» στο οδικό δίκτυο του νησιού όπου απαιτείται με προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης μάλιστα τόνισε, ότι,  ο προϋπολογισμός όλων των οδικών έργων που θα αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νησιού θα ανέλθει περίπου στα 100 εκατομμύρια ενισχύοντας τον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Στην σημερινή υπογραφή των δυο συμβάσεων στη Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, οι Δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, οι εκπρόσωποι των ανάδοχων και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Αρδευτικό δίκτυο Φράγματος Πλακιώτισσας

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή που θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής χαρακτήρισε την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του φράγματος Πλακιώτισσας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι, «ολοκληρώνεται το φράγμα της Πλακιώτισσας ένα έργο ζωής για όλη την ευρύτερη περιοχή. Όμως για το έργο αυτό δεν είχαν προκηρυχθεί τα δίκτυα, εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούσαμε να περιμένουμε το Υπουργείο, από την στιγμή που είχαν πει ότι δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις για να γίνει η μελέτη των δικτύων. Για αυτό τολμήσαμε διεκδικήσαμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με τον εκπρόσωπο των μελετητών την σύμβαση για την μελέτη των δικτύων που θα αφορά 37.000 στρέμματα και θεωρώ ότι θα δώσει μία μεγάλη βοήθεια ανάπτυξης των περιοχών αυτών που βρίσκεται» και πρόσθεσε: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η μελέτη και θεωρούμε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο το αργότερο, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, γιατί με την ολοκλήρωση της θα μπορεί να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ένα φράγμα και υπάρχει και μελέτη αυτόματα μπορούν να μπουν τα δίκτυα.  Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας μετά από ενάμιση χρόνο να ενταχθούν και τα δίκτυα γιατί θα πιάσει ένα μεγάλο ποσό ο προϋπολογισμός και να προχωρήσουμε να δώσουμε το νερό στους κατοίκους της περιοχής. Δεν θα αφήσουμε κανένα έργο ημιτελές σε αυτή την προγραμματική περίοδο όλα τα έργα τα οποία είναι εν εξελίξει στην Κρήτη θα ολοκληρωθούν».

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης ανέφεραν:

Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης: Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης: «Με χαρά και ικανοποίηση υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Πλακιώτισσας. Όπως γνωρίζετε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από τώρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του «σώματος» του φράγματος.  Απομένει λοιπόν να φτιάξουμε τη μελέτη των δικτύων και να βρούμε τα χρήματα προκειμένου το φράγμα να γίνει λειτουργικό με τη σημερινή σύμβαση αυτό επιτυγχάνεται.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια Κρήτης, για τις προσπάθειες τις οποίες έκανε προκειμένου το έργο να γίνει».

Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης: «Για άλλη μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη γιατί ένα πάγιο αίτημα των όμορων Δήμων Γόρτυνας,  Αρχανών-Αστερουσίων με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης παίρνει «σάρκα και οστά».  Η μελέτη ολοκληρώνεται σε 18 μήνες και με συνδυασμό  και το έργο ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο από σήμερα αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο διότι δεν θα βρισκόμαστε σε αναμονή μεγάλη για να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Το μέλημα όλων μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τα δίκτυα άρδευσης έτσι ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου για να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν συντομότερο να το διαθέσουμε στους δημότες μας γιατί με δεδομένο τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που υπάρχουν αντιλαμβάνεστε ένα τέτοιο έργο τι σημαντικό ρόλο παίζει στον πρωτογενή τομέα.  Ευχαριστούμε πολύ τον Περιφερειάρχη γιατί πάντα βρίσκεται δίπλα μας και μας στηρίζει πραγματικά».  

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός του αρδευτικού δικτύου που θα εξυπηρετεί την κτηματική περιοχή  η οποία θα αρδεύεται από το Φράγμα Πλακιώτισσας .Η συνολική μικτή αρδευόμενη  έκταση είναι  37.000 στρέμματα περίπου .

Αποκατάσταση φθαρμένων στηθαίων

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράφοντας την σύμβαση για την αποκατάσταση των στηθαίων στο οδικό δίκτυο του νησιού όπου απαιτείται, υπογράμμισε ότι, εντός Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο των 35 εκατομμυρίων που θα αφορά 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε: «Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, το 2017, που δεν μπορούσαν να γίνουν δημοπρατήσεις λόγω του νόμου και είχαμε τις καθυστερήσεις,  έχουμε ξεκινήσει ήδη και προχωρούμε σε πάρα πολλές δημοπρατήσεις σε όλη την Κρήτη.  Εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός όλων των έργων που θα αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νησιού θα φτάσει κοντά στα 100 εκατομμύρια.  Σήμερα υπογράφουμε μία σύμβαση για στηθαία  ασφαλείας 500.000 ευρώ.  Είναι διαγωνισμοί που βρίσκονται εν εξελίξει σε κάθε δήμο της Κρήτης θα υπάρχει παρέμβαση για το επαρχιακό δίκτυο και παράλληλα  είμαστε έτοιμοι εκτιμώ ότι μέσα στο Μάρτιο θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο των 35 εκατομμυρίων που θα αφορά 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού, είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό μας πρόγραμμα αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα και επίσης είμαστε έτοιμοι μπορεί και μέσα στο Φεβρουάριο, να δημοπρατηθεί ένα έργο 10 εκατομμυρίων για τον παλιό Εθνικό. Είναι έργα τα οποία θα βοηθήσουν κατά πολύ στην οδική ασφάλεια βεβαίως χρειάζονται ακόμα αρκετοί πόροι, μπορεί να ακούγεται το νούμερο μεγάλο τα 100 εκατομμύρια αλλά για να κάνουμε 4.000 χιλιόμετρα δίκτυα στην Κρήτη που αυτά έχουμε και να βελτιωθούν χρειάζεται ένας προϋπολογισμός που θα ξεπερνά τα 350 με 400 εκατομμύρια. Όμως ξεκινούμε με αυτά τα 100 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι στην πορεία και με την ολοκλήρωση των μελετών μπορούμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις αυτές ούτως ώστε να μπορούν να βελτιωθούν πάρα πολλά σημεία σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι ενταγμένα στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών τα 25 εκατομμύρια για τον βόρειο οδικό άξονα για την οδική ασφάλεια, προχωρούν οι μελέτες από τον ανάδοχο,  ούτως ώστε αυτά τα χρήματα να διατεθούν για την οδική ασφάλεια μέχρι να γίνει ο Βόρειος οδικός άξονας».  

Η σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα αφορά το 5ο υποέργο “Αποκατάσταση φθαρμένων στηθαίων και τοποθέτηση νέων” του έργου «Ασφαλτόστρωση παράπλευρων δρόμων και αποκαταστάσεις παλαιών υφιστάμενων δρόμων σε οδικούς άξονες και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Με το έργο αυτό θα αποκατασταθούν φθαρμένα, λόγω πρόσκρουσης, στηθαία ασφαλείας και θα τοποθετηθούν νέα  σε θέσεις που συνιστούν κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης. Το συνολικό μήκος των στηθαίων ασφαλείας που θα τοποθετηθούν είναι 4.300μ. Επιπλέον για την βελτίωση της οριζόντιας σήμανσης θα τοποθετηθούν μεταλλικοί ανακλαστήρες οδοστρώματος σε μήκος περίπου 5χλμ.   

Στην σημερινή υπογραφή των συμβάσεων παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος των μελετητών για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Πλακιώτισσας Χαράλαμπος Γκούβας, ο Μανόλης Καλουδάκης ανάδοχος του έργου για την αντικατάσταση των «στηθαίων» στο οδικό δίκτυο του νησιού, και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη, Γιώργος Κανδεράκης, και Σγουρώ Μαριέτα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook