B.Κεγκέρογλου: «Παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα μεταθέτουν για το απώτερο μέλλον την ολοκλήρωση των υφιστάμενων μελετών για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού για την ενίσχυση Φράγματος Φανερωμένης».

Με νέα ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ύστερα από την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι μεταθέτουν για το απώτερο μέλλον την ολοκλήρωση των υφιστάμενων μελετών για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού για την ενίσχυση Φράγματος Φανερωμένης, παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα και ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η μελέτη σε μικρότερο των 24 μηνών διάστημα και να προχωρήσει η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στην απάντηση της υπ’ άριθμ 2464/10-01-18 ερώτησης μου για να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού για την ενίσχυση Φράγματος Φανερωμένης, μεταξύ άλλων με πληροφορείτε πως «η μελέτη θα δημοπρατηθεί εντός του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες»(ενώ πρόκειται για επικαιροποίηση ήδη υφιστάμενων μελετών και όχι νέας!!!) και καθίσταται σαφές  πως ελλείπει ένας συνολικός συντονισμός, αφού όπως αναφέρετε στην ίδια απάντηση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ακόμη δεν έχει λάβει τις υφιστάμενες μελέτες από το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης.

Επειδή ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους φορείς και κατοίκους της Μεσαράς για το έργο του φράγματος του Πλατύ ποταμού και των κάθετων αγωγών, οι  οποίοι δεν προχωρούν, παρά τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες και όπως φαίνεται από τις έγγραφες απαντήσεις τα όποια έργα θα πραγματοποιηθούν από το 2020 και μετά.

Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής που θα δώσει ανάσα στον πρωτογενή τομέα τόσο στο Νότιο Ρέθυμνο όσο και στη Μεσαρά.

Επειδή τα έργα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν «ολοκληρωμένες μελέτες του φράγματος Πλατύ» και τους «κάθετους αγωγούς διανομής νερού για το νότιο Ρέθυμνο και τη Μεσαρά».

Επειδή η νότια Κρήτη και ιδίως η περιοχή της Μεσαράς είναι μέσα στις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο ερημοποίησης

Επειδή υπάρχει έντονο πρόβλημα άρδευσης  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και στο Νότιο Ρέθυμνο

Επειδή οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες των εν λόγω περιοχών, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να τρέξουν συνολικά οι διαδικασίες για την άμεση χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου Πλατύ ποταμού και των κάθετων αγωγών;

-Τι θα πράξετε ώστε να υπάρξει επιτέλους συνολικός  συντονισμός των αρμόδιων Υπουργείων, με στόχο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η μελέτη σε μικρότερο των 24 μηνών διάστημα και να προχωρήσει η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου;».

Δείτε εδώ την απάντηση του υποργείου υποδομών

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook