Υπέροχα κεμπάπ. Μια διάσημη σε όλο το κόσμο νοστιμιά… το κεμπάπ ουσιαστικά είναι οτιδήποτε  ψήνεται σε σούβλα όπως το σουτζούκι, το πικάντικο μπιφτέκι αλλά και απλώς το τεμαχισμένο κρέας, συνήθως αρνί, μοσχάρι ή και χοιρινό, που ψήνεται στη σχάρα, στα κάρβουνα ή και στο φούρνο.

Υλικά

για τα μπιφτέκια κεμπάπ

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα ή ελιά (2 φορές περασμένος από τη μηχανή του κιμά)
300 γρ. κιμάς αρνίσιος από σπάλα ή “χεράκι” (2 φορές περασμένος από τη μηχανή του κιμά)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη ή πολτοποιημένη
100 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml νερό ανθρακούχο
40 ml ελαιόλαδο

για τη σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
½ κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ κ.γ. ξερός δυόσμος, τριμμένος
1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. γλυκού ξίδι
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
λεπτές μεταλλικές σούβλες ή σούβλες-καλαμάκια ξύλινα μουλιασμένα 30 λ σε νερό

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμιχθούν πλήρως. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε τη σάλτσα σας στο ψυγείο, για να αναμιχθούν οι γεύσεις, μέχρι να τη σερβίρετε.

Για τα μπιφτέκια κεμπάπ: Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα 2 είδη κιμά και τα ζυμώνετε καλά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το γιαούρτι, τη πιπεριά, τη πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά τη φρυγανιά, για 6 λ περίπου ή μέχρι να έχετε ένα αρκετά συμπαγές μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μείγμα για τουλάχιστον 30 λ στο ψυγείο για να σφίξει και να αναμιχθούν οι γεύσεις. 

Προθερμαίνετε την ηλεκτρική ψησταριά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της ή ένα μεγάλο τηγάνι- ψηστιέρα (αν δεν χρησιμοποιήσετε μικρές σουβλίτσες) σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το ανθρακούχο νερό και το ελαιόλαδο.
Χωρίζετε το μείγμα σε 6 μεγάλα ή 12 μικρότερα ίσα κομμάτια και βρέχοντας συχνά τα χέρια σας στο νερό με το ελαιόλαδο πλάθετε με τις παλάμες σας μακρόστενα μπιφτέκια-κεμπάπ, σαν χωριάτικα λουκάνικα ελαφρώς πεπλατυσμένα.

Περνάτε τα μουλιασμένα (για να μη καούν) καλαμάκια, προσεκτικά στο κέντρο από κάθε μπιφτέκι κεμπάπ και το σταθεροποιείτε με τα χέρια σας, φροντίζοντας να μη χαλάσει το σχήμα τους. Εναλλακτικά τα πλάθετε απ” ευθείας “ντύνοντας” το καλαμάκι με το μείγμα κιμά, πάντα βρέχοντας τα χέρια σας με το μείγμα νερού-ελαιόλαδου.

Με ένα πινέλο λαδώνετε ελαφρώς τη σχάρα ή το τηγάνι-ψησταριά και τοποθετείτε επάνω τα κεμπάπ. Τα ψήνετε για 8 λ περίπου από κάθε πλευρά ή ανάλογα με το μέγεθός τους μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλετε να τα ψήσετε σε ταψί στο φούρνο, τα τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους  200º C, για 6-7 λ από κάθε πλευρά.

Σερβίρετε τα κεμπάπ ζεστά με τη σάλτσα γιαουρτιού πασπαλισμένη προαιρετικά με λίγο κόκκινο πιπέρι, με πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες μέχρι να μαλακώσουν και με ώριμες ντομάτες.

sintayes.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook