«Ναι» στα αιολικά σε αναδασωτέες εκτάσεις φαίνεται να λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας ένα βήμα πίσω από τις αρχικά σκληρές του θέσεις που απαγόρευσαν την παραμικρή παρέμβαση σε καμένες εκτάσεις μέχρι την αναδάσωσή τους.

Το ΣτΕ σε σχετική απόφαση που επέτρεψε τη συνέχιση  των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου της Αιολικής Ερατεινής στη θέση Μελίσσι Δήμου Θίσβης Βοιωτίας, μέρος της οποίας είναι αναδασωτέα έκταση. επίσης υπογραμμίζει της εθνικές δεσμεύεις της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της ευρωπαϊκής νομοθεσία για προώθηση των ΑΠΕ την οποία θεωρεί «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα».

Η εξέλιξη αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστιοσελίδα energypress αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την οριστική κατάληξη της υπόθεσης με το αιολικό πάρκο της Αιολικής Ερατινής στη Βοιωτία, για το οποίο είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης ο Δήμος Θίσβης με το επιχείρημα ότι η έκταση είναι αναδασωτέα. Το ΣτΕ είχε εκδώσει το καλοκαίρι διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών αιολικού πάρκου για την εταιρεία Αιολική Ερατεινής, με το επιχείρημα ότι η έκταση έχει κηρυχτεί αναδασωτέα.

Η ισχύουσα δασική νομοθεσία επιτρέπει ρητά να εγκαθίστανται όλες οι τεχνολογίες ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις μετά από έγκριση περιβαλλοντικών όρων και έγκριση επέμβασης που χορηγείται από την αρμόδια δασική αρχή. Η νομοθεσία αυτή ισχύει για τις ΑΠΕ συνεχώς από τον Αύγουστο του 2001, όταν ο νόμος 2941/2001 τροποποίησε τον δασικό νόμο 998/1979. Από τότε η εγκατάσταση των ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις έχει εξισωθεί με την εγκατάσταση άλλων έργων ιδιαίτερης εθνικής σημασίας δηλαδή τα στρατιωτικά έργα, τα μεγάλα δημόσια έργα και οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο αυτή η σαφής νομοθεσία έχει, κατά την τελευταία διετία, αμφισβητηθεί τόσο από υπηρεσιακούς κύκλους της διοίκησης όσο και από νομικούς κύκλους. Η αμφισβήτηση βασιζόταν στην επίκληση παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ που έχει αποφανθεί ότι για να πραγματοποιηθεί εντός αναδασωτέας έκτασης ένα έργο που επιτρέπεται από την νομοθεσία να εγκαθίσταται σε δάσος ή δασική έκταση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο η αναδάσωση, δηλαδή έπειτα από 10- 20 χρόνια.

Το ζήτημα είχε θορυβήσει τον κλάδο των ΑΠΕ, και είχε σταθεί αφορμή για να διοργανωθεί τον Οκτώβριο ημερίδα από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), όπου και είχε τονιστεί πως εφόσον ισχύσει γενική απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, θα υπάρξει δεδικασμένο και τότε δεν θα μπορεί να γίνει κανένα αιολικό πάρκο πριν αρθεί η πράξη της αναδάσωσης, δηλαδή αφού πρώτα περάσουν δεκαετίες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook