Τοπία βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής – Δείτε τις φωτογραφίες

Σαν ο ζωγράφος να πήρε το πινέλο του και να έκανε μπλε πινελιές σε έναν καμβά πράσινο. Τέτοιες είναι οι εικόνες που σχηματίζει, ειδικά στο πέρασμά του από τα Τέμπη, ο φημισμένος ποταμός της Θεσσαλίας, ο Πηνειός.

Πηγάζει από την Πίνδο και ύστερα από 216 χιλιόμετρα, έχοντας περάσει από τη δυτική Θεσσαλία, τον θεσσαλικό κάμπο και την κοιλάδα των Τεμπών, εκβάλλει στο Αιγαίο. Το δέλτα του είναι κοντά στο Στόμιο. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας με τεράστια λεκάνη απορροής, έκτασης 10.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η μυθολογία θέλει τον Πηνειό να ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος. Τον Μεσαίωνα αναφέρεται και ως Σαλαβριάς, όνομα που φαίνεται να προέρχεται από την Άννα Κομνηνή. Ο Όμηρος τον χαρακτήριζε αργυροδίνη.

Παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, τόσο από τη ρύπανση όσο και από την άντληση των νερών του, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιοποικιλότητα. Παρόχθια δάση με πλατάνια, ιτιές και λεύκες στολίζουν το πέρασμά του, ενώ ειδικά από την περιοχή των Τεμπών μέχρι τις εκβολές το τοπίο είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook