Στο 23% σκαρφαλώνει από την Πέμπτη ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση και όχι μόνο, με τους εστιάτορες να απειλούν ότι θα κηρύξουν στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της κυβερνητικής απόφασης. Μάλιστα, οι εστιάτορες ζητούν όχι μόνο την αναστολή του μέτρου, αλλά και μετάταξη του κλάδου στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Την απόφαση για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο ελαβε η έκτακτη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση τονίζουν ότι το αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στηλιτεύει τη φοροδιαφυγή, αλλά υπόσχεται μείωση συντελεστών.

Σε ΦΠΑ 23% μετατάσσονται:

– Καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. Tο εμφιαλωμένο νερό παραμένει στον χαμηλό συντελεστή.

– Τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.

– Οι υπηρεσίες σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ και καταστήματα διάθεσης catering.

– Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικο, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

– Τα γλυκά που τρώγονται εντός ζαχαροπλαστείου, αλλά όχι αυτά που τρώγoνται εκτός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook