Πλησιάζει όλο και περισσότερο η εποχή που μια τσάντα, μια μπλούζα ή μια ομπρέλα παραλίας θα είναι ηλιακοί συλλέκτες. Νέα υλικά, τα λεγόμενα Οργανικά Ηλεκτρονικά, θα μπορούν να είναι τόσο εύκαμπτα που να εφαρμόζουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, σύμφωνα με το enet.

Πλέον, φωτοβολταϊκό τόξο θα μπορεί να είναι μια μπαλκονόπορτα ή ένα παράθυρο, μια τέντα, τα κεραμίδια, ακόμη και μια εξωτερική γυάλινη επιφάνεια κτηρίου, αν τα «ντύσουμε» με την ειδική μεμβράνη, που θα συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ενα πολύ μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ευρωπαϊκό έργο «RoLeMAK» που ξεκινά τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και, με χρηματοδότηση 2,34 εκατ. ευρώ, θα καταστήσει το Εργαστήριο Οργανικών Ηλεκτρονικών του ΑΠΘ σε φορέα έρευνας και διάχυσης αυτής της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει τεχνολογική πνοή για την Κεντρική Μακεδονία που θα εδραιώνει το σημαντικό της ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων – Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης (φωτογραφία).

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ε.Ε., αφορά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Η βελτίωση των ερευνητικών υποδομών του ΑΠΘ σε Οργανικά Ηλεκτρονικά, η δημιουργία υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο εργαστήριο, η ενίσχυση του Εργαστηρίου με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της έρευνας, αλλά και η συνεργασία του με άλλους φορείς της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθούν και πρακτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι οι βασικοί άξονες του έργου», τονίζει ο Στ. Λογοθετίδης.

Οπως λέει, στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανωθούν σεμινάρια και συνέδρια, ώστε επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με τη νέα τεχνολογία, να τη γνωρίσουν και να επενδύσουν σ\’ αυτή. Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν όλες οι προοπτικές του έργου που ξεκινά με επίκεντρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα γίνει συνάντηση όλων των συμμετεχόντων στο έργο, ενώ διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τις θέσεις και τις ιδέες τους για το πώς μπορεί να αναπτυχθούν καινοτομίες με βάση τα Οργανικά Ηλεκτρονικά στην Κεντρική Μακεδονία.

Οργανικά Ηλεκτρονικά είναι τα ηλεκτρονικά που θα βασίζονται πλέον σε οργανικούς ημιαγωγούς, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά των τελευταίων 40 χρόνων βασίζονται σε ανόργανους ημιαγωγούς, με κυρίαρχο υλικό το πυρίτιο, τονίζει ο Σ. Λογοθετίδης. Οπως λέει, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά δίνουν λύσεις σε εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας πάνω σε εύκαμπτα υποστρώματα, που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε γεωμετρία, είτε είναι κτήριο είτε το ανθρώπινο σώμα (το χέρι, τα ρούχα), κι αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύ φτηνότερη από την υπάρχουσα. Πάνω σε μεμβράνες μπορεί να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο μπορεί να μετατρέψει το φως του ήλιου σε ηλεκτρισμό.

«Στους λαμπτήρες πυρακτώσεως, για παράδειγμα, το 70% της ενέργειας είναι θερμότητα και μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι φως. Με τα νέα υλικά, παίρνουμε πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, που φτάνει ώς και τα 80 Watt και μόνο το 20% της παραγόμενης ενέργειας θα χαθεί σε θερμότητα», υπογραμμίζει ο Στ. Λογοθετίδης.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και άλλα που έχουμε πάρει, θέλουμε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον πυρήνα ανάπτυξης τεχνολογίας και μετατροπής της σε είδος που θα πάει προς την αγορά, σε επιχειρηματίες και εταιρείες, ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται οι πρώτοι πυρήνες επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σ\’ αυτή την τεχνολογία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook