Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, 9 πμ στην εφορία Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την αποτίμηση των κινητοποιήσεων των μπλόκων:

“Αποδείχθηκε κι αυτή τη φορά ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του κινήματος η δημιουργία και λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Έτσι αποτελεί, νομίζουμε, μεγάλη κατάκτηση το στέριωμα του οργανωμένου κέντρου αγώνα που λέγεται Μπλόκο Πραιτωρίων στην περιοχή μας, αποτιμώντας και το φετινό κύκλο κινητοποιήσεων.
Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας που μπήκαν στον αγώνα, τον Αγροτικό Σύλλογο Καζαντζάκη, Αγροτικό Σύλλογο Ηρακλείου, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου και Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, καθώς και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ιεράπετρας.

Αποτελεί κατάκτηση ότι συσπειρώνονται σταθερά μικρομεσαίοι αγρότες στο Μπλόκο, όχι βάσει της πολιτικής τοποθέτησης, που ο καθένας ούτως ή άλλως κουβαλάει, αλλά στη βάση των κοινών αιτημάτων μας. Αποτελεί κατάκτηση το ότι χτίζεται ένας μαχητικός πυρήνας αγροτών που κινητοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος, που έχει καθαρό ότι ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, των μονοπωλίων, είναι μονόδρομος για επιβίωση. 

Αποτελεί κατάκτηση ότι οι κάτοικοι της περιοχής στήριξαν το μπλόκο, αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές, καθηγητές που έρχονται καθημερινά στα σχολεία. 

Αποτελεί κατάκτηση ότι έχουμε σταθερά δίπλα μας τους φυσικούς μας συμμάχους, το οργανωμένο εργατικό κίνημα, το οργανωμένο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, με την οργανωμένη αλληλεγγύη που μας εκφράσανε: Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Τροφίμων -Ποτών, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Ηρακλείου, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Μεσαράς, Σύλλογος ΕΒΕ Δήμου Φαιστού, Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, Σύλλογος Γυναικών Αρχανών, Ομάδα Γυναικών Μαλεβιζίου, Ομάδα Γυναικών Ανατολικών Συνοικιών Ηρακλείου, Ομάδα Γυναικών Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου, Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Φαιστού, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγορτύνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Παρασκιών.

Έχει μεγάλη σημασία ότι δείξαμε πως, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δεν υποτασσόμαστε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε στη «λογική» της αποδοχής των τετελεσμένων της ΚΑΠ της ΕΕ, της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που μας αφανίζει. Αποκρούσαμε με επιτυχία τις φωνές στην περιοχή μας που έλεγαν «δε γίνεται τίποτα», «ό,τι και να κάνουμε τα έχουν ψηφίσει», και άλλα.

Κι αυτή τη φορά κάτι κερδίσαμε, χωρίς να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Αν η συμμετοχή στα μπλόκα, γενικά στον αγώνα, ήταν μεγαλύτερη, και το αγροτικό κίνημα πιο ισχυρό, θα κερδίζαμε περισσότερα και ουσιαστικότερα. Άρα, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι χρειάζεται, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να δυναμώσουμε κι άλλο, με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών και με τη δημιουργία νέων, εκεί που δεν υπάρχουν.

Σε τοπικό επίπεδο, η παρέμβασή του Μπλόκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών – Αστερουσίων, την Τετάρτη 7/2, όπου τέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα που διαμορφώσαμε για την άρδευση, τη δακοκτονία και τις κατασχέσεις από το Δήμο, απόσπασε ψήφισμα στήριξης:

 Για την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής λόγω άρδευσης και της παρατεταμένης ανομβρίας, αναδείξαμε την ανάγκη σημαντικών αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα Πλακιώτισσας, τα δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, εφόσον η αρδευτική εμβέλεια του φράγματος της Πλακιώτισσας δεν καλύπτει όλο το Δήμο, τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από ανομβρία, τις προσλήψεις υδρονομέων, ενώ απαιτήσαμε κρατικούς πόρους προς το Δήμο για να μην επιβαρύνεται ο μικρομεσαίος παραγωγός τις υπηρεσίες άρδευσης, στη βάση της ανταποδοτικότητας, τη μείωση της τιμής ανά κυβικό, παροχή δωρεάν ύδρευσης.

 Για την καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας, αναδείξαμε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα, με εξασφάλιση φαράκων και προσωπικού και έγκαιρη εκτίμηση και ψεκασμούς, ενώ απαιτήσαμε κατάργηση της εισφοράς του 2%, αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

 Για τα μεγάλα χρέη των αγροτικών νοικοκυριών, απαιτήσαμε από το Δήμο να σταματήσει την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικρομεσαίων αγροτών για χρέη προς το Δήμο, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για να ορίσει ακατάσχετο όριο 12.000 € σε τραπεζικά βιβλιάρια αγροτοκτηνοτρόφων για χρέη προς το Δήμο, προσαυξημένου κατά 3.000 € για κάθε παιδί. 
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Λέμε, όμως, ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του νιώθουν την πίεση του αγροτικού κινήματος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Όσο δυναμώνει η πίεση, τόσο περισσότερα μπορούμε να αποσπάσουμε.
Και σε τούτη την κινητοποίηση, προς το τέλος, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Δούλευαν διαρκώς, φανερά και κρυφά, με στόχο να αποθαρρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες να κινητοποιηθούν, να λερώσουν τον αγώνα στη συνείδησή τους. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Από τα γνωστά «επιχειρήματα» περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», τις διακηρύξεις για «ενότητα των αγροτών», τις ψευτιές περί «κόκκινων τρακτέρ» ή «κομματικών μπλόκων», ή τις γελοιότητες ότι «εσείς δεν είστε αγρότες», που δείχνει και τι καταλαβαίνουν αυτοί όταν λένε αγρότη: τον μεγαλοεπιχειρηματία αγρότη!

Είναι αυτοί που, κάθε φορά που το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κλιμακώνει την πάλη στήνοντας μπλόκα, βγαίνουν από τον ύπνο τους και τρέχουν να ξεστρατίσουν τον αγώνα από το δρόμο της σύγκρουσης με την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική.
Άφαντοι ήτανε όλο το χρόνο που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ήταν σε κινητοποιήσεις, σε Δημοτικά Συμβούλια, στο περιφερειακό συμβούλιο, σε εφορίες, ΚΕΑΟ, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που μας τσακίζουν! Ξέρουν πως η στράτα που περπατάμε οδηγεί σε σύγκρουση με τα σχέδια των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών να πάρουν εξ’ ολοκλήρου στα χέρια τους τη γη, την παραγωγή, τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, ξεκληρίζοντας μια ώρα αρχύτερα τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Όλοι τους γνωρίζουν στην περιοχή μας, ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, ξέρει τι είναι ο καθένας, τι θέση παίρνει στον αγώνα της επιβίωσής μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για επιβίωση με άλλες μορφές πάλης.
 Τα επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, 9 πμ στην εφορία Ηρακλείου, πλάι στα εργατικά σωματεία και τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, στην κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και χωραφιών.
 Ακολουθεί την Κυριακή 11 Μάρτη, εκδήλωση τιμής της 108η επετείου του ξεσηκωμού των κολίγων του ΚΙλελέρ.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μακρόχρονος και γι’ αυτό το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα να τον διεξάγει με όλες τις μορφές, εξασφαλίζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook