H δίκη για τον φόνο του νεαρού κτηνοτρόφου στην εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, διεκόπη λίγο πριν τις 16.00 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μετά απο έναν μήνα.

Τελευταία ενημέρωση 16.50

Σε πολύ φορτισμένο κλίμα και υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ξεκίνησε  – σε δεύτερο βαθμό – η δίκη για το φονικό που είχε συμβεί στις 27/1/2012 στην εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου

Πολλές ήταν οι στιγμές εντάσης κατά την διάρκεια εξέτασης του πρώτου μάρτυρα, του αδερφού του θύματος, ο οποίος ήταν παρών την ώρα του φονικού.

Η ένταση προκλήθηκε τόσο μεταξύ των συγγενών του θύματος με τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορουμένου όσο και μεταξύ της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής.

Κατά την εξέταση του αδερφού από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου και με αφορμή τις ερωτήσεις που έγιναν προκλήθηκε αρκετές φορές το ξέσπασμα συγγενών μεταξύ των οποίων της μητέρας του θύματος – που κρατούσε στα χέρια την φωτογραφία του νεκρού της παιδιού – της αδερφής του θύματος, αλλά και άλλων συγγενών.

Το κλίμα έγινε εκρηκτικό όταν ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι πρωτόδικα δεν υπήρχαν τέτοιες αντιδράσεις εντός της αίθουσας και δήλωσε ότι “όλο αυτό που παρακολουθείτε σήμερα (δείχνοντας στο ακροατήριο τους συγγενείς) είναι μαύρη προπαγάνδα για να δημιουργηθεί κλίμα”. Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα και την οργή των συγγενών που φώναζαν “Ντροπή σου! Είναι μαύρη προπαγάνδα ένας νεκρός; Ντροπή σου! Να φύγεις.”

Αμέσως η ένταση συνεχίστηκε μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Κατά τη διαδικασία η ισχυρή αστυνομική παρουσία κλήθηκε κάποιες φορές να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές που μέλη της οικογένειας του θύματος, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους..

Η εκδίκαση διεκόπη αργά το μεσημέρι και το δικαστήριο όρισε τη συνεχισή της, μετά απο έναν μήνα, την Τρίτη 13 Μαρτίου.

Πώς περιέγραψε ο αδερφός του θύματος το τραγικό περιστατικό

Ο αδερφός του θύματος, Σήφης Μιχελιουδάκης, κατά την εξέτασή του ανέφερε ότι μαζί με τον αδερφό του Μανώλη και τον ανιψιό του, είχαν πάει από τα Ροδωπού στη Σούδα για να φορτούσαν τα δυο αγροτικά τους οχήματα με ζωοτροφές. Εκεί βρέθηκε και ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν αγόρασε κάτι. Μόλις έφυγαν τα δυο αδέρφια με τον ανιψιό και βγήκαν στην εθνική παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, ο Σήφης Μιχελιουδάκης που προπορευόταν ελάχιστα μέτρα από τον αδερφό του, είδε ότι τους ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του ο κατηγορούμενος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, άκουσε δυο πυροβολισμούς, είδε από τον καθρέφτη του, το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου να βρίσκεται δίπλα στο αυτοκίνητο του αδερφού του και την κάνη καραμπίνας ακουμπισμένη στο παράθυρο του κατηγορουμένου και να βρίσκεται ευθειά προς το θύμα. Όπως είπε, μέσα σε δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου έφτασε δίπλα και στο δικό του αυτοκίνητο με την κάνη της καραμπίνας πάνω στο παράθυρο και να σημαδεύει τον ίδιο. Τότε εκείνος επειδή πάτησε φρένο όπως είπε, η τρίτη βολή βρήκε τον προφυλακτήρα και όχι τον ίδιο και τον ανιψιό του που ήταν συνοδηγός.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ίδιος και ο αδερφός του δεν είχαν καμία σχέση με τον κατηγορούμενο. Οι δυο πατεράδες ωστόσο, είχαν παρεξηγηθεί στο παρελθόν. Όπως υποστήριξε ο Σήφης Μιχελιουδάκης, η οικογένειά του από τα Ροδωπού χρησιμοποιεί ως βοσκότοπο κοινοτική και όχι ιδιόκτητη έκταση που βρίσκεται στον Ομαλό, περιοχή την οποία χρησιμοποιούν επίσης ως βοσκότοπο και η οικογένεια του κατηγορουμένου.Όπως είπε “ο αδερφός μου ήταν πολύ καλό παιδί στο χωριό. Δεν είχε κάνει ποτέ τίποτα, δεν είχε ποτέ εμπλακεί με την αστυνομία”

“Αν ήθελε να μας προσβάλει, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος τότε θα μπορούσε να μας προσβάλλει στο μαγαζί με τις ζωοτροφές. Αν ήθελε να μας φοβήσει, με τους πρώτους πυροβολισμούς εναντίον του αδερφού μου μας είχε φοβήσει ήδη δεν χρειαζόταν να ρίξει και σε μένα” υποστήριξε ο Σήφης Μιχελιουδάκης.

Οι γονείς του θύματος κατά την εξέτασή τους

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν, πέραν των άλλων και ο πατέρας και η μητέρα του θύματος.

“Ο πατέρας του Μανώλη Μιχελιουδάκη, ανέφερε “Αυτός ήθελε να μου σκοτώσει και τα δυο κοπέλια και να είναι όλος ο Ομαλός δικός του. Με διαλύσανε”

Η μητέρα κρατώντας τη φωτογραφία του νεκρού παιδιού της στα χέρια της είπε:

“Θέλω δικαιοσύνη. Όπου και να ρωτήσετε όποιον και να ρωτήσετε θα σας πει πόσο καλό ήταν το παιδί μου και αυτός μου το έφαγε. Θέλω δικαιοσύνη… αν έχετε οικογένεια και παιδί!”

Τι ισχυρίστηκε ο αδερφός του κατηγορουμένου

Πριν διακοπεί η διαδικασία, εξετάστηκε ο αδερφός του κατηγορουμένου ο οποίος είπε ότι μετά το περιστατικό τον πήρε τηλέφωνο ο αδερφός του και του είπε: “Είδα τον Μιχελιούδη, θόλωσα, πήγα να τον μπαλοτάρω και δεν ξέρω αν έφαγε κανένα σφάγι” 

Όπως είπε ο αδερφός του κατηγορουμένου, ο δράστης δεν είχε σκοπό να τον πυροβολήσει και να τον σκοτώσει, αλλά ήθελε όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά να τον προσβάλλει με αυτό τον τρόπο, τονίζοντας ότι λέγοντας “μπαλωτάρω” εννοούσε να ρίξει βολές στον αέρα και με αυτόν τον τρόπο να τον “προσβάλλει”.

Επίσης, υποστήριξε ότι εκείνο το πρωί ο ίδιος είχε πει στον αδερφό του και δράστη πως είχε ακούσει τον πατέρα τους να λέει στο τηλέφωνο πως οι Μιχελιουδάκηδες τους είχαν κλέψει κουδούνια ζώων (κάτι που αρνείται η οικογένεια).

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, ισχυρίζεται ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν για να φοβίσει το θύμα και να το προσβάλλει και πως δεν πίστευε ότι θα σκοτωνόταν.

Κατά τη διαδικασία μάλιστα, η πλευρά του κατηγορουμένου υποστηρίζει ότι η καραμπίνα δεν ήταν σε ευθεία βολή απέναντι στον κατηγορούμενο.

Η δίκη θα συνεχιστεί σε έναν μήνα από σήμερα, με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων και την απολογία του κατηγορουμένου.

Το χρονικό του φονικού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook