Τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, άνθρωπος του πνεύματος και με αντιστασιακή δράση Βασίλης Φίλιας. Η μακρόχρονη πατριωτική-πολιτική αγωνιστική δράση του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Πνεύμα ανήσυχο με πλούσιο συγγραφικό έργο και σημαντική πορεία στον χώρο της πολιτικής, ο Βασίλης Φίλιας είχε σημαντικές θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ είχε συνεργαστεί με έντυπα και εφημερίδες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1946-1953).

Τον Ιούνιο του 1953 αναχώρησε για την Δυτική Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στα Θεωρητικά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1953-1958) και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Αμβούργου (1957 – 1961).

Στη συνέχεια, έκανε μετεκπαίδευση στα Οικονομικά της Ανάπτυξης στο London School of Economics (1963-1964) και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1961) με θέμα «Η σχέση των κοινωνικά σημαντικών παραγόντων στην Κοινωνιολογία του Μαξ Βέμπερ».

Το 1975 αναγορεύθηκε Υφηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (ΠΑΣΠΕ) και, το 1977 έγινε Καθηγητής Κοινωνιολογίας όπως ανέφερε το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τα έτη 1981 και 1982, διετέλεσε Πρύτανης της ΠΑΣΠΕ και, αργότερα, κατά την περίοδο 1985-1989, υπήρξε Ιδρυτής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Τον Ιούνιο του 1968 ο Βασίλης Φίλιας συνελήφθη από την Ασφάλεια και οδηγήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ. Τον Μάιο του 1969 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε 18,5 χρόνια φυλακή. Με την αμνηστία του 1973 αφέθηκε ελεύθερος. Μετά τη χούντα ο διορίστηκε Γενικός Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και υπήρξε επικεφαλής του μέχρι το 1981.

Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και διευθυντής σύνταξης στην «Αεροπορική Επιθεώρηση» του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το συγγραφικό του έργο ήταν πλούσιο με πολλά από τα κείμενα και τις μελέτες του να χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφία σε πολλά πανεπιστήμια.

newbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook