Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των γιατρών για τις επιχειρούμενες σαρωτικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ.

Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης, μεταξύ άλλων, τα τμήματα Χανίων της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, ο Σύλλογος Βιοτεχνών ν. Χανίων, ο Σύλλογος Ξενοδόχοϋπαλλήλων ν. Χανίων, ο Σύλλογος ταξί ν. Χανίων, το ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης και άλλοι.

Οι επαγγελματικοί φορείς θα ενημερωθούν από το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Υγεία, την αντίσταση του Ιατρικού κόσμου στις αλλαγές αυτές αλλά και τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για ένα Σύστημα Υγείας ελεύθερο, δίκαιο και λειτουργικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου:

"Το τελευταίο διάστημα επιχειρούνται εξαιρετικά σημαντικές και βίαιες αλλαγές στον τομέα την Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Αλλαγές που στόχο έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των δαπανών του Κράτους στην Υγεία. Στα πλαίσια αυτά δημιουργείται ένας τεράστιος ασφαλιστικός φορέας Υγείας, ο «Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας» (ΕΟΠΥΥ) στον οποίον ενσωματώνονται τα ταμεία του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και καλύπτει το 90% των ασφαλισμένων στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι εξασφαλισμένοι πόροι αυτού του Ταμείου προοιωνίζουν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο παροχών και ιατρικής μέριμνας. Είναι βέβαιο ότι η χώρα χρειάζεται ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αποφεύγει τις σπατάλες των απαραίτητων πόρων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την άσκηση της Ιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων έχει κάνει τις προτάσεις του προς μια τέτοια λύση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επίσης έχει συγκεκριμένες θέσεις στο θέμα αυτό. Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε. Το Σύστημα που πρόκειται να εφαρμοσθεί είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις.

Σκεφτόμενοι τα ανωτέρω έχουμε αποφασίσει σε Πανελλήνιο επίπεδο, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων να παλέψουμε για την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ξεκινώντας μια σειρά κινητοποιήσεων με πρώτη την 48ωρη πανιατρική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου".