Για πρώτη φορά οι Τούρκοι με επίσημη ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι τα Ιμια είναι δικά τους προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Η πρόσκαιρη αποχώρηση του τουρκικών πλοίων από τα Ιμια δεν σημαίνει τίποτα άλλο από μία προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης η οποία υπάρχει και τις τελευταίες ώρες πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. 

Για πρώτη φορά οι Τούρκοι με επίσημη ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι τα Ιμια είναι δικά τους προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Τα παραπάνω προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών «προχώρησε σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων»

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Μάλιστα σήμερα θα ενημερωθεί η Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, από τον  υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όλα τα στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τα οποία είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και για την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας σε επίπεδο ρητορικής, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Από εκεί και πέρα όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους, ότι η Άγκυρα είπε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες. «Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών». «Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειωθούν οι εντάσεις και να υπάρχει ανοικτή γραμμή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών».

Το αίτημα της ΝΔ για τα Ιμια

Στον απόηχο της νέας πρόκλησης της γείτονος στην περιοχή των Ιμίων, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται πως θα στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζητώντας την άμεση σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κεκλεισμένων των θυρών. Στη συνεδρίαση αυτή, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει να δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την  επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι εξωτερικές αντιδράσεις

Να τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Επίσης, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το σκάφος του Λιμενικού το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας πως είχε πληρωθεί με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. 

Σε ερώτηση κατά τη καθημερινή ενημέρωση Τύπου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με πολύ προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο και έπειτα από το χθεσινό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε τη χθεσινή έκκληση της Κομισιόν προς την Τουρκία για » αποφυγή οποιασδήποτε πηγής εντάσεων, απειλών, ή δράσεων που στοχεύουν προς Κράτη Μέλη (της ΕΕ)», ενόψει φυσικά και της συνάντησης κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου.

Ο Ερντογάν και το παραλήρημα μίσους

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραληρεί και βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του που έκανε συνδέει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο δείχνοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτικές να κάνει τα ίδια και εντός ελληνικού χώρου.

«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε «ορίστε». Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Κάνει πλάκα ο Ερντογάν με τα Ιμια: Θα μας βάλετε σε μπελάδες

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν προσθέτει τα εξής: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας.

Οι απειλές του Ερντογάν συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή: «Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».

Λίγη ώρα αργότερα Ο Tούρκος Πρόεδρος συνέχισε  τις προκλητικές δηλώσεις και αυτή την φορά έκανε χιούμορ με το θερμό επεισόδιο στα Ιμια. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι Ελληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει… Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ».

Τα νέα στοιχεία

Ακόμη ένα σημερινό στοιχείο που δείχνει την διάθεση των Τούρκων είναι οι φωτογραφίες από την παραλία Gumusluk του Bodrum (Αλικαρνασσό) απέναντι από τα Ίμια, όπου πραγματοποιούνται εργασίες δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, σύμφωνα με την οποία στο σημείο θα κατασκευαστεί στρατιωτική εγκατάσταση.

Οι εκσκαφείς μεταφέρθηκαν ήδη στην παραλία Gumusluk για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Η φωτογραφία από τη τουρκική εφημερίδα . Ο πόλεμος προπαγάνδας σε πλήρη εξέλιξη. «Τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία», επισημαίνει η Cumhuriyet ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από την συγκεκριμένη παραλία όλη μέρα.

Το χρονικό του επεισοδίου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το σκάφος Umut με τον αριθμό 703 το οποίο θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.

Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το τουρκικό σκάφος ήταν στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090)βρέθηκε απέναντι στα τουρκικά. Το ελληνικό σκάφος ήταν σχεδόν σε ακινησία όταν το πλήρωμά του (24 άνδρες και 3 γυναίκες) αντιλήφθηκε την επιθετική κίνηση του τουρκικού.

Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερα (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook