Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Τετάρτη ενόψει της έναρξης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από  1ης Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Δατσέρης, η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης  κ. Μαρία Καφετζάκη, η κ. Πόπη Παγκάλου – Υπεύθυνη Παιδαγωγικού Προσωπικού  και η Υπεύθυνη διοίκησης και Λογιστηρίου κ. Μαρία Χατζάκη.


«Σε ότι αφορά την απορρόφηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά με την έννοια ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, τα κοινωνικά προβλήματα έχουν ενταθεί και πολύ περισσότερες οικογένειες χρειάζονται τη στοργή και τη φροντίδα της κοινωνίας. Ωστόσο αν και η πίεση ήταν μεγαλύτερη  συγκριτικά με άλλες χρονιές, ο ΟΚΥΔΑΝ κατάφερε να φιλοξενήσει 295 παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, στον Άγιο Νικόλαο, στην Νεάπολη και στην Κριτσά.  Επειδή όμως  δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια μέσω του ΕΣΠΑ να προσληφθούν τρία ακόμα άτομα, να λειτουργήσει ο χώρος στο Καπετανάκειο  και να δημιουργηθούν δύο ακόμα τμήματα ώστε να ικανοποιήσουμε εκατό τοις εκατό τα αιτήματα των οικογενειών. Βεβαίως καλό θα ήταν η κοινωνία να παρέχει υπηρεσίες σε όλους και νομίζω ότι είμαστε από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που ικανοποιούμε σχεδόν το σύνολο των παιδιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Τα κριτήρια των  προγραμμάτων  του ΕΣΠΑ  των βρεφονηπιακών  και παιδικών σταθμών άλλαξαν φέτος  και γι\’ αυτό υπήρξαν πολλές δυσκολίες  ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων.  Επίσης, φέτος   εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και  η κατηγορία των ανέργων.
Η λειτουργία των παιδικών σταθμών ξεκινάει αύριο 1η Σεπτεμβρίου με πλήρες πρόγραμμα και πλήρες ωράριο από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να δείξουν φέτος ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά πέρα από τα αυτονόητα καθήκοντά τους  σαν υπάλληλοι  γιατί η κοινωνία μας περνά πράγματι πολύ δύσκολα και πρέπει πάνω από όλα να κυριαρχεί η ανθρωπιστική αξία και η αγάπη στα παιδιά. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη  συμβολής, βοήθειας  και συνεργασίας  των γονέων με το παιδαγωγικό προσωπικό  των παιδικών σταθμών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος  Δατσέρης ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την τιμή που του έκανε να αναλάβει ως πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ ενός από τους πιο δύσκολους οργανισμούς του Δήμου, ο οποίος αφορά την κοινωνική πρόνοια.
«Είναι ένας δύσκολος τομέας και ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Από την αρχή πίστευα ότι με την καλή συνεργασία θα φτάναμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να μη δυσαρεστήσουμε κανένα , όπως τουλάχιστον συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρώντας όμως διαπίστωσα ότι φέτος δημιουργείται ένα πρόβλημα  διότι οι αιτήσεις που είχαμε υπερέβησαν  τις δυνατότητές  μας  και είμαστε αναγκασμένοι να δυσαρεστήσουμε κάποιους  που δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε .

Παρόλα αυτά όμως με την καλή συνεργασία όλων πιστεύω ότι θα το κατορθώσουμε και αυτό αφού υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο Δήμο και μπορεί να αξιοποιηθεί. Επίσης με τη βοήθεια της κυρίας  Χατζάκη που θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες , θα πάρουμε και τρία άτομα προσωπικό ώστε να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις πού έχουν μείνει ανικανοποίητες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ  κ. Δατσέρης.

Η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων κ. Μαρία Καφετζάκη ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τον πρόεδρο για τη συνεργασία και ζήτησε συγνώμη στους γονείς  και ιδιαιτέρα στις  μητέρες  των παιδιών που  δεν απορροφήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς.
«Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε  με κριτήρια αντικειμενικά και μάλιστα με συνδυασμό κριτηρίων. Δόθηκε προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες , στις οικογένειες με 4 και 3 παιδιά, όπως επίσης λάβαμε υπόψη μας την εργαζόμενη μητέρα και την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας .

Τα παιδιά που απορροφήθηκαν είναι  295  και έμειναν  33 παιδιά έξω συν έξι παιδιά που δεν ήταν συμπληρωμένες οι αιτήσεις και παιδιά που ήταν κάτω του ενός έτους,  γιατί δεν υπάρχουν οι ευκολίες για να εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς και 17 παιδιά που είναι του 2007 και εξετάζουμε την περίπτωση τους ώστε να μην μείνουν έξω μια και βάσει κριτηρίων δεν καλύπτονται.  Όλα τα παιδιά των επανεγγραφών απορροφήθηκαν από τους σταθμούς και μείνανε  έξω παιδιά των νέων εγγραφών τα οποία όμως θα απορροφηθούν από τον καινούργιο σταθμό! Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω την επιτροπή την κ. Σουλαδάκη,  την κ. Χατζάκη  και  την κ. Παγκάλου» επεσήμανε η κ. Καφεζάκη.

Η υπεύθυνη του παιδαγωγικού προσωπικού του ΟΚΥΔΑΝ κ. Πόπη Παγκάλου ανέφερε ότι το  παιδαγωγικό προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο  και περιβάλλει τα παιδιά με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον σαν να είναι δικά τους παιδιά. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλών προδιαγραφών  και σημείωσε ακόμα  πόσο σημαντικό είναι να δίνεται  ιδιαίτερη προσοχή  στην εύθραυστη ψυχολογία των νηπίων ώστε να μην τους δημιουργούνται ψυχικά  τραύματα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook