Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

“Είναι γνωστό από την καθημερινότητά μας κάτι που πολλοί μελετητές επιβεβαιώνουν. Ότι ο πρώην Δήμος Χανίων των 75000 κατοίκων έχει έλλειψη πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων αρκετών δεκάδων στρεμμάτων. Την ίδια ώρα τα Χανιά έχουν επιβαρυνθεί όσο καμία άλλη περιοχή με αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μάλιστα πολλές από αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική μας άμυνα, αλλά ενισχύουν την ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. 

Έχουμε λοιπόν στην περιοχή μας την 5η Μεραρχία, 115 ΠΜ, Ναύσταθμο Κρήτης, Πεδίο Βολής του ΝΑΤΟ, Αμερικάνικη Βάση, Αεροδρόμιο Μάλεμε κ.ά. , αλλά δεν έχουμε αρκετούς ελεύθερους χώρους να μπορούν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και τα παιδιά τους να ανασάνουν. 
 Ένας χώρος που θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες για πράσινο είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Κάτω από την πίεση αυτής της ασφυκτικής ανάγκης το Δημοτικό Συμβούλιο με 4 ομόφωνες αποφάσεις του κατά την θητεία τριών διαφορετικών δημοτικών αρχών, αποφάσισε τη διεκδίκηση της πλήρους κυριότητας (100%) και χωρίς ανταλλάγματα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, με όρο να γίνει πάρκο πρασίνου και να κατασκευαστεί ένα σχολείο. Είναι αίτημα πολλών σωματείων και φορέων της πόλης μας, και διοργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πλήθος εκδηλώσεων (μέχρι και έξω από το στρατόπεδο) ζητώντας την παραχώρηση του με τους ίδιους όρους που τα δημοτικά συμβούλια έθεσαν.

Κατά την χθεσινή (14 Φεβρ.) ενημέρωση των επικεφαλής των Δημ. παρατάξεων σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Υπουργό Άμυνας, ο Κος Δήμαρχος προέβη σε σοβαρό ατόπημα: Παραδέχτηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει τις αποφάσεις του Δημ. συμβουλίου αλλά να πράττει όπως αυτός κρίνει. Με λίγα λόγια έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημ. συμβουλίου. 

Έτσι φέρνει μια απαράδεκτη για εμάς πρόταση (μίσθωση με αβέβαιους όρους αντί παραχώρησης) που την βαφτίζει ως τη μόνη ρεαλιστική, ορίζοντας για άλλη μια φορά με γνώμονα το οικονομικό κριτήριο του κέρδους, τι είναι ρεαλιστικό για εμάς και τα παιδιά μας. 
Φέρνει λοιπόν το θέμα άρον-άρον στο αυριανό (16 Φεβρ.) Δημ. Συμβούλιο και με πλαστά διλλήματα προσπαθεί να διχάσει τον Χανιώτικο Λαό με το δήθεν σκεπτικό από το ολότελα καλή είναι και η Παναγιώτενα. 

Πού κρύβεται η παγίδα της συμφωνίας δεν γνωρίζουμε ακόμα ακριβώς αλλά υποθέτουμε αρκετά. Καταρχάς το ενοίκιο είναι συνάρτηση της αντικειμενικής αξίας (5%), που σημαίνει ότι παραμένοντας εντός της έκτασης όλα τα διάσπαρτα κτίρια, που δεν γνωρίζουμε τι έκταση καταλαμβάνουν , θα αυξηθεί η αντικειμενική του αξία. Επίσης, η ένταξη τμήματος ή του συνόλου του χώρου στο σχέδιο πόλης (έστω για χρήση πρασίνου) θα αυξήσει κατακόρυφα την αντικειμενική του αξία δίνοντας το δικαίωμα για αναπροσαρμογή του ενοικίου κατά το δοκούν από το Μετοχικό Ταμείο και τις μελλοντικές διοικήσεις του, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από τον Δήμαρχο (αλλιώς το ενοίκιο δεν θα ανακοινώνονταν σε συνάρτηση της αντικειμενικής αξίας). 

Έτσι λοιπόν, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος από το Μετοχικό Ταμείο να κάνει ένα “masterplan” όπου με καθαρούς χρηματοοικονομικούς όρους θα αποδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Άρα ξεκαθαρίζουν ότι η ανάπτυξη του χώρου θα είναι με βάση το να υπάρχει κέρδος από αυτή, και όχι αν ικανοποιούνται οι ανάγκες του Χανιώτικου Λαού. Και όταν δεν «βγαίνει» το ενοίκιο, θα «αναγκαστεί» η τότε δημοτική αρχή να ξεπουλάει δραστηριότητες εντός του στρατοπέδου, να παραδίδει σε ιδιώτες για εκμετάλλευση δραστηριότητες, ώστε το “masterplan” να βγαίνει… 

Η παραπάνω λογική του ξεπουλήματος βασικών αναγκών των εργαζομένων σε παιδεία, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα κλπ, είναι πολιτική επιλογή μιας δημοτικής αρχής που γνωρίζει να «λύνει» προβλήματα ιδιωτικοποιώντας την κάλυψη των αναγκών μας (ανέγερση σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, ανάπλαση του μοναδικού Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας κλπ). Υλοποιεί έτσι κατά γράμμα τις επιταγές της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεχόμενη τον ρόλο της ως Τοπική Διοίκηση σε ρόλο ντόπιου διαμεσολαβητή οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Έτσι λοιπόν, όμορφα και απλά, απεμπολήθηκε η κατασκευή ακόμα και αυτού του ενός σχολείου που είχε αποφασιστεί για τον Χώρο του Μαρκοπούλου, και το στρατόπεδο τελικώς δεν θα έχει καμία σχέση με το όνειρο των Χανιωτών για ένα μητροπολιτικό Πάρκο όπως είναι σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ο Δήμαρχος προσπαθεί φέρει το θέμα από την πίσω πόρτα κρύβοντας την αλήθεια,  παρά την προσπάθεια που έκανε το προηγούμενο καιρό και που δεν πέρασε προς τιμή τους από όλους του Δημ. Συμβούλους. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να μην αναιρέσουν μέσα σε λίγες μέρες την απόφαση τους, να μην υποκύψουν στον εκβιασμό. Καλούμε τον Χανιώτικο λαό να μην αποδεχτεί τα ψεύτικα διλλήματα, να πιέσει να μην χαθεί ο χώρος αυτός. Να γυρίσει την πλάτη στις προσπάθειες να υποθηκευτούν οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας στις απαιτήσεις των εκάστοτε “masterplan”.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook