Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης ύστερα από τις καταγγελίες της WWF για νέες περιπτώσεις υποβάθμισης της εκβολής του Αποσελέμη στο Δήμο Χερσονήσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο του WWF, στις 17 Αυγούστου ύστερα από αυτοψία, σχετικά με καταγγελία που αφορούσε την εκχέρσωση σημαντικής έκτασης του αλμυροβάλτου και μετατροπή της σε πίστα motocross για εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες, διαπιστώθηκαν τα εξής:

- Πάνω σε παλαιότερες επεμβάσεις (παλαιότερη πίστα motocross, εκχερσώσεις βλάστησης, δημιουργία πεπλατυσμένων μονοπατιών) έγιναν νέες χωματουργικές εργασίες με στόχο την "βελτιστοποίηση" πίστας για εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε εκσκαφικό μηχάνημα και κατασκευάστηκαν σαμαράκια και λόφοι από χώμα.
- Στην περιοχή υπήρχαν πεταμένα λάστιχα τα οποία προφανώς χρησιμεύουν για την οριοθέτηση της διαδρομής της πίστας.
- Σε κανένα σημείο της περιοχής δεν υπήρχαν σημάδια ή ταμπέλες που να φανέρωναν ότι η πίστα κατασκευάστηκε για τις ανάγκες αγώνα motocross. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν (7/3/2010) είχε αποτραπεί από το WWF αγώνας motocross που επρόκειτο να γίνει στην περιοχή.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις καταλαμβάνουν έκταση περίπου 17 στρεμμάτων και εντοπίζονται στους αμλυρόβαλτους που βρίσκονται μεταξύ της εκβολής του ποταμού και του χώρου που είχε επιχωματωθεί παλαιότερα για την αποθήκευση των σωλήνων που προορίζονται για την κατασκευή των συνοδών έργων του φράγματος Αποσελέμη.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός του υγρότοπου "Εκβολή Αποσελέμη" και του καταφυγίου άγριας ζωής Αποσελέμη Δήμου Χερσονήσου, ενώ επιπλέον η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και προστατεύεται ως υγρότοπος από το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ Γουβών.

Υπενθυμίζεται ότι μία σειρά διατάξεων του ν.3937/2011 επιβάλλουν την προστασία του (αρ.5, 13, 20 κλπ).
Το WWF Ελλάς έχει καταγγείλει επανειλημμένα (εγγράφως ή επικοινωνώντας με τον Εισαγγελέα Ηρακλείου) μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν τον υγρότοπο του Αποσελέμη (επιχωματώσεις, μπαζώματα, εκχερσώσεις, δόμηση, διάνοιξη δρόμων κ.ά).

Δυστυχώς, αν και αυτές διαπιστώθηκαν, και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη αρκετοί πολίτες χάρη στις πρωτοβουλίες του Εισαγγελέα, ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν οι περιοχές των επεμβάσεων, με αποτέλεσμα ο υγρότοπος να συρρικνώνεται διαρκώς, καταλήγει η επιστολή του WWF.