Στις 31 Αυγούστου έληξε η τρίμηνη σύμβαση για την κάλυψη με ναυαγοσώστες και των 19 παραλιών του Δήμου Χανίων, με αποτέλεσμα από σήμερα οι ναυαγοσωστικοί πύργοι να είναι άδειοι παρά του ότι πολλοί είναι αυτοί, και ειδικά τουρίστες, που συνεχίζουν τα μπάνια τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 13/5, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ομόφωνα είχε εγκρίνει την εισήγηση για την κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες μέσω διαγωνισμού και με προυπολογισμό 170.000 ευρώ , για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Μάλιστα στα πρακτικά της απόφασης 294/2011 την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, αναγράφεται η εισήγηση στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής :

«Γίνεται γνωστό ότι κάθε χρόνο ο Δήμος υποχρεούται βάσει του Π.Δ.. 23/2000 να διαθέτει στις πολυσύχναστες παραλίες τους Ναυαγοσώστες κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο για την ασφάλεια και προστασία των λουομένων, αλλά και για να εξασφαλίζει τις Γαλάζιες
Σημαίες που είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια.»

Και βέβαια προκύπτει εύλογα το ερώτημα για το με ποια λογική ο Νομοθέτης εξαίρεσε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ξενοδόχοι έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητώντας να εξευρεθεί τρόπος για την παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών του δήμου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται σε άλλους δήμους της Κρήτης.

Όμως, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων κ.Κ.Πρωτοπαπαδάκη ο Νόμος είναι σαφής σε ότι αφορά στο χρονικό διάστημα κατα το οποίο ο Δήμος μπορεί να δικαιολογήσει δαπάνες για την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για την παράταση της σύμβασης και τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να εγκριθεί απο τον επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου.

Οι παραλίες του Δήμου Χανίων στις οποίες οι ναυαγοσωστικοί πύργοι έμειναν άδειοι είναι οι εξής :

Νέας Χώρας- Καλαθά- Σταυρού- Αγ. Ονουφρίου- Μαραθίου-Λουτρακίου- Χρυσή Ακτή- Άγιοι Απόστολοι 1- Άγιοι Απόστολοι 2- Γλάρος στην ακτή μπροστά από το ξενοδοχείο KALLISTON- Καλαμάκι-παραλία μπροστά από την επιχείρηση ΜΑΜΠΟ-Παραλία ΡΕΜΑ- Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από το ξενοδοχείο Santa Marina- Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από το ξενοδοχείο Αλεξάνδρα-Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από το μπαρ Ωκεανός-Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από το μπαρ Γοργόνα-. Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από την προβλήτα Αλεξίπτωτα- Αγία Μαρίνα στην ακτή μπροστά από το ξενοδοχείο THALASSA