Ο τ. Υφυπουργός σχολίασε την απόφαση του Υπουργείου αλλά και την στάση της Διοίκησης του ΟΑΚ στο θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων για το ΒΟΑΚ

Με ανάρτηση του στα social media σχολίασε χθες το βράδυ ο τ. Υφυπουργός της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης το θέμα της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων από τον Οργανισμό, για την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ.

Ο κ. Βολουδάκης απάντησε ουσιαστικά στο δελτίο τύπου της Διοίκησης του ΟΑΚ που αναφέρεται στο θέμα της τροπολογίας του Υπουργείου που αφαιρεί της αρμοδιότητες από τον Οργανισμό, αλλά και για το ότι δεν σχεδιάστηκε σωστά ο ΟΑΚ κατά την ίδρυση του, ενώ δεν λείπουν και οι ευθείες πολιτικές βολές.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Η διοίκηση του ΟΑΚ εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με σκοπό να δικαιολογήσει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Οργανισμό. (Ναι, η ίδια η διοίκηση, αντί να διαμαρτυρηθεί, δικαιολογεί την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, σα να ήταν Γραφείο Τύπου του Υπουργού!).

Επί της ουσίας ισχυρίζονται δυο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν έγινε και τίποτα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε, όλα παραμένουν μια χαρά, όπως πριν. Δεύτερον, ότι την ίδρυση του ΟΑΚ δεν τη σχεδιάσαμε καλά το 2013: δεν είχε εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, δεν προβλέφθηκε η στελέχωση κλπ.

Για το πρώτο: Ο ιδρυτικός νόμος όριζε ότι τις αρμοδιότητες επί του ΒΟΑΚ τις ασκεί ο ΟΑΚ, τελεία και παύλα. Την περασμένη εβδομάδα ψηφίσθηκε τροπολογία που ορίζει ότι τις αρμοδιότητες επί του ΒΟΑΚ ο ΟΑΚ τις ασκεί κατόπιν Υπουργικής Αποφάσεως. Αν θέλει ο Υπουργός, κατά περίπτωση, τις δίνει, αν δε θέλει δεν τις δίνει. Αυτό συνιστά αλλαγή του ιδρυτικού νόμου. Είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν άλλαξε μετά από αυτό; Ας μας πουν τότε ποιο ακριβώς είναι το νόημα της τροπολογίας αυτής και γιατί χρειάσθηκε να ψηφισθεί την περασμένη εβδομάδα!

Για το δεύτερο, ως προς το σχεδιασμό της ίδρυσης του ΟΑΚ : Είναι απλώς ψέμα ότι δεν προβλέψαμε χρηματοδότηση. Ο νόμος προέβλεψε ότι τις επιχορηγήσεις που έπαιρναν οι υπό συγχώνευση φορείς, τις παίρνει πλέον ο ΟΑΚ. Μάλιστα προσθέσαμε και μια διάταξη, με την οποία τα τοκοχρεωλύσια για τα συναφθέντα πριν τη συγχώνευση δάνεια, μπορούν να αναληφθούν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για τη στελέχωση, ο ΟΑΚ υφίστατο και τότε, όπως και τώρα, τους περιορισμούς του δημοσίου γενικότερα.

Ενδεχομένως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι σκοπός της ίδρυσης του ΟΑΚ ήταν να επιτελέσει το έργο του, με λήψη των αποφάσεων για το ΒΟΑΚ στην Κρήτη, χωρίς να επιβαρύνει περισσότερο το φορολογούμενο. Έτσι τον σχεδιάσαμε, και έτσι πραγματικά λειτούργησε υπό την πρώτη του διοίκηση, επιτελώντας περισσότερο έργο από πριν, με λιγότερα έξοδα. Εύκολο είναι να ζητά κανείς χρήματα, προσωπικό κλπ, αλλά η σοβαρή πολιτική ασκείται εντός της πραγματικότητας του κόσμου τούτου. Όποιος το αγνοεί, καταλήγει να λέει απλώς σαχλαμάρες τύπου «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ταυτόχρονα μείωση φόρων, αύξηση δαπανών και παγκόσμια ειρήνη.

Ο ιδρυτικός νόμος του ΟΑΚ ήταν αποτέλεσμα πολύμηνου σχεδιασμού και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, κανείς βουλευτής Κρήτης δεν έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής για να εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση κατά τη συζήτησή του. Κι αυτό γιατί πριν καταθέσω το σχέδιο νόμου το είχα συζητήσει και με τους τότε αντιπολιτευόμενους βουλευτές.

Κατανοώ την τραγικότητα της θέσης της Διοίκησης του ΟΑΚ : Η κομματική πειθαρχία τους αναγκάζει να πουν οι ίδιοι ότι καλά τους κάνουν και τους υποβιβάζουν ! Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως αν κανείς δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, τουλάχιστον σωπαίνει. Δεν κουνά πάντως το δάχτυλο!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook