Παιχνίδι σημαίνει γνώση. Το ρητό των ενήλικων εθελοντών της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων ήταν ανέκαθεν αυτό και έτσι εφαρμόστηκε για ακόμα μια φορά με την επίσκεψή τους στο παραδοσιακό Καμπανοχυτήριο του κύριου Παυλουδάκη στο Αρώνι Ακρωτηρίου.

20 λυκόπουλα, 60 λεπτά και πολύ όρεξη ήταν αρκετά για να ενθουσιαστεί το κάθε παιδί με τα μυστικά που κρύβονται πίσω από αυτή την παραδοσιακή αλλά όχι ξεχασμένη τέχνη, ενώ παρακολούθησαν εως ένα σημείο και την κατασκευή μιας καμπάνας.
 
Σκοπός του προσκοπικού-παιδαγωγικού προγράμματος της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων είναι να συνδέεται με την κοινωνία, η οποία αποτελεί και μέρος της.

Αυτό έλαβε χώρα για άλλη μια φορά το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018.

Η οικογένεια Παυλουδάκη υποδέχτηκε τους ναυτοπροσκόπους στη 13:00 και τους έδειξε την τέχνη της παρασκευής της καμπάνας, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη των Χανίων. Για την ακρίβεια, είδαν τα μηχανήματα του εργαστηρίου, άκουσαν τις διαφορετικές νότες που βγάζει κάθε καμπάνα που κατασκευάζεται, είδαν τα τυπώματα και τα καλούπια, ενώ έμαθαν ότι οι καμπάνες τους είναι προτιμητέες τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως, Κύπρο, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, Αμερική και Αιθιοπία.
 
«Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.», είχε επισημάνει η Μαρία Μοντεσσόρι στις διδαχές της.

Οι προσκοπικές δράσεις συνοψίζονται στο μοντεσσοριανό τρόπο σκέψης. Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα διαφορετικές εμπειρίες και να μάθουν να λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω» και «μπορώ», επιτυγχάνεται μια σύμμετρη ανάπτυξη στην ψυχοσωματική τους διάπλαση.


 
Στόχος ήταν και θα είναι να βγουν χρήσιμοι προς την κοινωνία πολίτες. Ενεργά, ηθικά, αποφασιστικά μέλη της κοινωνίας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της.

Ο προσκοπισμός είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη σε μέλη κίνηση με 30 εκατομμύρια παιδιά και ενηλίκους εθελοντές στην αγκαλιά του.

Κάθε χρόνο η «παρέα» αυτή μεγαλώνει, η γνώση μέσα από το παιχνίδι, η ηγεσία μέσα από την υπευθυνότητα και οι εμπειρίες μέσα από την δράση είναι μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που υφαίνουν τον προσκοπισμό στην σύγχρονη εκδοχή του.

Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, ενδιαφερόντων στον κόσμο του προσκοπισμού.
 
Τέλος, η 2η Αγέλη Ναυτοπροσκόπων Χανίων θα ήθελε να ευχαριστήσει την οικογένεια Παυλουδάκη που άνοιξε το εργαστήριο της γι αυτούς και επιπλέον, επιφυλλάσσεται να συνεργαστεί και με άλλους επιχειρηματίες και συνεχιστές της παραδοσιακής τέχνης της κοινωνίας των Χανίων με σκοπό την επίτευξη του προσκοπικού έργου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook