Διευκρινήσεις σχετικά με τον τελικό σχεδιασμό για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και την ενοποίηση των Ταμείων, μετά και τις επισημάνσεις των επιτηρητών της Τρόικας, αλλά και τις επιπτώσεις στα δικαιώματα των ιατρών, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής στο έγγραφό του αναφέρει ότι «το σχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο χώρο της υγείας, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προαναγγείλει σχετικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι κανένας ιατρός δεν πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα καλύπτει ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ξεκινά από την πρώτη Σεπτεμβρίου» και υπενθυμίζει πως «στον φορέα θα μετάσχουν, επίσης, οι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΙΚΑ, χωρίς δικαίωμα πρόσθετης σύμβασης με τον Οργανισμό στα ιδιωτικά τους ιατρεία». Σημειώνει δε ότι «ο Οργανισμός θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 7,5 δισ. ευρώ και θα καλύπτει όλα τα μεγάλα ταμεία, σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής υγείας».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «η τρόικα, που είχε συμφωνήσει με το αρχικό σχέδιο, θεωρεί ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο, τριπλάσιο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε οι επιτηρητές ζήτησαν εναλλακτικό σχέδιο λειτουργίας του Οργανισμού με ακόμα λιγότερους γιατρούς και περιορισμένες ιατροφαρμακευτικές παροχές», ενώ «παράλληλα έθεσαν πιεστικά το ζήτημα της ένταξης και των μικρότερων ταμείων στον Οργανισμό και της εναρμόνισης όλων των παροχών στο επίπεδο των παροχών του ΙΚΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφει πως «οι γιατροί θεωρούν ότι ο Οργανισμός θα βασιστεί σε 15.000 ανεπαρκώς αμειβόμενους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους με αποδοχές της τάξεως των 800-1.500 ευρώ (που πρακτικά σημαίνει 0,80-1,50 ευρώ για κάθε επισκέπτη)». Επιπλέον, «η άρση της δυνατότητας των μη συμβεβλημένων γιατρών να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς τους, οδηγούν τους πολίτες σε διπλές επισκέψεις: μία στον συμβεβλημένο γιατρό και μία στον προσωπικό, επιλεγμένο γιατρό (ή και καθόλου στον προσωπικό ιατρό)». Είναι επίσης γεγονός ότι «η μείωση του αριθμού των γιατρών που θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση της ποιότητας στην παρεχόμενη περίθαλψη του πληθυσμού, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση του συστήματος υγείας».

Επιπλέον, αναφορικά με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επισημαίνει ότι «αυτό ήταν μέχρι πριν από λίγες μέρες ιδιαίτερα αργό, ενώ πρόσφατα έγινε μη προσβάσιμο στη συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας εάν έχουν εξετάσει «τις αρνητικές επιπτώσεις των ρυθμίσεων της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες και μη συμβεβλημένους ιατρούς», ενώ ερωτά «ποιος είναι ο ακριβής και τελικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του Οργανισμού, μετά και τις επισημάνσεις των επιτηρητών της Τρόικας».

Επιπρόσθετα, ερωτά εάν προτίθενται να εξετάσουν «την εφαρμογή της αρχής της κατά πράξη και περίπτωση πληρωμής των ιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ», καθώς και εάν «θα διατηρήσετε το δικαίωμα της συνταγογράφησης μόνο από τους συμβεβλημένους ιατρούς». Διευκρινήσεις ζητά επίσης «για ποιους λόγους παραμένει σήμερα προβληματικό το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για πολλές ώρες μη προσβάσιμο» και ρωτά ρητορικά «μήπως δεν ήταν έτοιμη τεχνικά η λειτουργία του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook