Στην Κίνα το «αγγούρι της θάλασσας» θεωρείται αφροδισιακό έδεσμα και είναι πανάκριβο

Το ολοθούριο η αγγούρι της θάλασσας (ονομάζεται έτσι καθώς το σχήμα του μοιάζει με το γνωστό λαχανικό) σερβίρεται στα εστιατόρια στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη ως ένα από τα πιο πανάκριβα, προς κατανάλωση, αλιεύματα καθώς λογίζεται ως ένας ιδιαίτερα γευστικός και αφροδισιακός μεζές.

Αντιθέτως στη χώρα μας χρησιμοποιείται μόνον ως ένα εξαιρετικό δόλωμα από τους ψαράδες για την αλίευση ψαριών (σαργός, τσιπούρα, μελανούρι κλπ).

Η υψηλή εμπορική του αξία στην Κίνα, για την κάλυψη των γαστρονομικών αναγκών των Κινέζων, άνοιξε το δρόμο για το λαθρεμπόριο ολοθουροειδών στη χώρα μας με την εγκατάσταση ολόκληρων εργαστηρίων επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τους (ζωντανών σε κλωβούς η αποξηραμένων)σε διάφορες περιοχές.

Το ολοθούριο αφού συλλεγεί διοχετεύεται, μέσω θαλάσσης , στην Κίνα και την Σιγκαπούρη.

Έρευνα του ΣΔΟΕ στον Ασπρόπυργο Αττικής έφερε πρόσφατα στο φως ολόκληρο κύκλωμα που επί πολλά χρόνια έστελνε μεγάλες ποσότητες ολοθούριων στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά καθώς ένα κιλό ολοθούριου αποτιμάται προς 1.100 ευρώ.

Μάλιστα στα εστιατόρια της Κίνας στοιχίζει έως τρεις φορές πιο ακριβά από το ψάρι η το κρέας.

Στη χώρα μας το ολοθούριο που ανήκει στην ομοταξία θαλάσσιων εχινόδερμων μπορεί να χρησιμοποιείται ως δόλωμα από τους ψαράδες ωστόσο απαγορεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αλίευσή του.

Συλλέγεται συνήθως από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε πετρώδη βυθό η κρυμμένο σε πλάκες η μέσα σε φυκιάδες.

Στη χώρα μας απαντώνται δύο είδη ολοθούριων (σε σύνολο 500) το ένα σε σκούρο-γκρι-μαύρο χρώμα στη ράχη και μπεζ στο κάτω μέρος και και το δεύτερο με καφέ σκούρο προς κόκκινο χρώμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook