Τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προηγουμένως εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη μυστικότητα του πορίσματος, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου για δημοσιοποίηση, γενικά, των πορισμάτων όλων των ανακριτικών επιτροπών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε: «ανάγκα και θεοί πείθονται».

Πάντως, σχολίασε ότι καθυστέρησε η λήψη απόφασης για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, η οποία έγινε μετά την εξαγγελία της πρόθεσης του κόμματός τους για κατάθεση της πρότασης νόμου.

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν διαφοροποιεί την πρόθεση του κόμματός του να καταθέσει την πρόταση νόμου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπερψηφιστεί.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοσιοποίηση του πορίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση, ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αυτός ο στόχος παραμένει.

Ο κ. Πολυβίου είπε πως ο γενικός εισαγγελέας έκανε σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος είναι δυνατό να προκύψουν ποινικές διώξεις και πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θα δεχθεί οτιδήποτε το οποίο θα επηρεάζει τις ποινικές ανακρίσεις που διεξάγονται.

Πρόσθεσε, ότι η κατάθεση του προέδρου Χριστόφια την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει νωρίς το πρωί, ενώ για λόγους χώρου θα επιτραπεί μόνο η παρουσία των συγγενών των θυμάτων, των δικηγόρων τους και των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook