Καθαρά Δευτέρα στους Αγίους Αποστόλους για την Οικολογική Πρωτοβουλία που κάνει λόγο για τα ερείπια των παιδικών εξοχών αλλά και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:

“Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων βρέθηκε γι’ άλλη μια χρονιά την Καθαρά Δευτέρα στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων, στην οποία είναι ακόμη εμφανείς οι συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων με τις πλημμύρες του προηγούμενου Οκτωβρίου.

Η παραλία και η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων το 2012, μετά από πολυετή (13 χρόνων) εκστρατεία της Επιτροπής Αγώνα και των 11.500 πολιτών που υπέγραψαν και κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση που προωθούνταν με τα σχέδια ανέγερσης ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου για 2.000 άτομα και ιδιωτικές παραλίες. Το έθιμο του πετάγματος χαρταετών στους Αγίους Αποστόλους ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων. Κι από τότε καθιερώθηκε και χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο χαίρονται το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους εκεί.

Η φετινή κινητοποίηση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων είχε στόχο να αναδείξει δύο ζητήματα: Την ανάγκη να αναστηλωθούν τα ερείπια των παλιών Παιδικών Κατασκηνώσεων (Παιδικών Εξοχών) και τη συλλογή υπογραφών για την ένσταση που θα καταθέσει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χανίων.

Τα ερείπια των Παλιών Παιδικών Εξοχών

Οι παλιές Παιδικές Εξοχές ιδρύθηκαν στη δεκαετία του ’30, ογδόντα χρόνια πριν, από μια ομάδα φωτισμένων δασκάλων όπως ο Μάνος Μασούρης που εκτελέστηκε λίγο αργότερα από τους Ναζί για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Στόχος τους ήταν να δώσουν ένα χώρο υγιεινής θερινής διαβίωσης για τα φτωχά και υποσιτισμένα παιδιά της πόλης των Χανίων. Αυτά τα ερείπια ζητάμε ως Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων να αναστηλωθούν και να λειτουργήσει εκεί της Νέας Κυδωνίας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και χώρος πολιτισμού, όπως προτάθηκε πρόσφατα και από μαθητές της περιοχής στο δημοσιογραφικό διαγωνισμό των «Χανιώτικων νέων».

Η ένσταση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κατέθεσε στις 16-2-2018 ένσταση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και συμμετέχει στη συλλογή υπογραφών για την ένσταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ζητώντας να χαρακτηριστεί η περιοχή χώρος πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων χωρίς κανένα νέο κτήριο εκτός από ένα σχολείο. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει κατατεθεί και είναι υπό διαβούλευση, προβλέπεται 20% δόμηση, ενώ υπάρχει και αναφορά για μεταφορά Δικαστηρίων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook