Το σύνολο των θεμάτων για την περαιτέρω ανάδειξη-συντήρηση-προστασία της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο, ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ενημέρωσε την Υπουργό κα. Κονιόρδου για τα θέματα που αφορούν στην ανάδειξη των μοναδικών ανεμόμυλων της περιοχής, του Δικταίου Άντρου, του σπηλαίου Τραπέζας, του μινωικού οικισμού Καρφί, του προϊστορικού οικισμού της Πλάτης, την ανάδειξη πολιτιστικών  διαδρομών (φυσιολατρικού, αρχαιολογικού, προσκυνηματικού ενδιαφέροντος) και της πολιτιστικής-Μινωικής Διαδρομής.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ενημέρωσε την Υπουργό κα. Κονιόρδου για το αίτημα του δήμου να ενταχθούν οι ανεμόμυλοι στον Εθνικό Κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ο Δήμος έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα από 15 Φεβρουαρίου 2018 στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και η οριστική υποβολή προς έγκριση αναμένεται να γίνει στις 30 Μαΐου 2018. 

Για την συντήρηση-προστασία, περαιτέρω ανάδειξη του Δικταίου Άντρου, ο κ. Στεφανάκης ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η «βραχομηχανική» μελέτη που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες στο  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Μάλιστα στη σχετική παρουσίαση στο ΚΑΣ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης και οι Διευθυντές της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων κ. Σβολόπουλος και εφορείας σπηλαιολογίας κ. Ντάρλας.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις τοπικές αρχές (Δήμος και Καμπάνειο Ίδρυμα) με σκοπό την διάδοση του πολιτισμού και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Επίσης έγινε ενημέρωση για την συνεργασία σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου και Πολυτεχνείου Κρήτης, για την ανάπλαση της πλατείας «Ευρώπης».

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου για την ενημέρωση ανέφερε, ότι, το Υπουργείο θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου  για την πολύπλευρη, ισόρροπη, ανάδειξη που επιχειρεί του συνόλου πολιτιστικών στοιχείων στο Λασίθι. Απαιτείται μεταξύ άλλων,  η επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την περαιτέρω ανάδειξη του ∆ικταίου και η χρηματοδότηση των εργασιών που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2014.

Ο Δήμαρχος, ευχαριστώντας θερμά για την στήριξη και την συνεργασία την Υπουργό, προσκάλεσε την κα. Κονιόρδου να επισκεφθεί το Οροπέδιο Λασιθίου στις προγραμματισμένες ετήσιες, καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου ώστε να βιώσει από κοντά την μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής και να επισκεφθεί τα μνημεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook