Τι είναι το κλειδί του αυτοκινήτου για εσάς; Αυτό που ανοίγει τις πόρτες; Αυτό που βάζει μπρος; Το έμβλημα της ιδιοκτησίας σας; Μία υπενθύμιση του ονείρου που κάνατε πραγματικότητα; Ότι και να είναι, εξαφανίζεται. Είστε έτοιμοι;

Το κλειδί του αυτοκινήτου είναι το μόνο μέρος του που αποσπάται. Το μόνο κομμάτι του που παίρνετε μαζί στο σπίτι. Που έχετε πάνω σας. Το μόνο μέρος του αυτοκινήτου που δεν είναι κομμάτι του αυτοκινήτου.

Σιγά, θα πουν πολλοί, το κλειδί είναι απλά ένα εργαλείο για να ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες, για να βάζουμε μπρος. Και όμως, στη γλώσσα του μάρκετινγκ, το κλειδί είναι μία υπενθύμιση ότι εκεί έξω υπάρχει ένα αυτοκίνητο. Και ως τέτοιο, το κλειδί απέκτησε ένα σωρό χαρακτηριστικά. Έγινε όμορφο, ηλεκτρονικό, ποιοτικό. Απέκτησε οθόνη, δερμάτινη θήκη, όμορφο μπρελόκ, έγινε γκάτζετ.

Το κλειδί του αυτοκινήτου είναι πολύ παραπάνω από απλά το εργαλείο που ανοίγει τις πόρτες. Είναι μέρος του εαυτού μας όπως έχει γίνει πλέον το κινητό τηλέφωνο. Είναι φετίχ.

Και γι αυτό και κανείς κατασκευαστής δεν τόλμησε να το ξεφορτωθεί. Μπορεί να αποκτήσαμε «keyless entry» και να μην χρειάζεται να βγάλεις το κλειδί από την τσέπη, όμως το κλειδί υπάρχει. Και ας μην χρειάζεται.

Όμως το κλειδί φαίνεται πως ετοιμάζεται να μπει στο συρτάρι. Στο συρτάρι της ιστορίας, ως ένα ακόμη αξεσουάρ που δεν χρειάζεται. Και πως να χρειάζεται αφού αυτό που κάνει πλέον, μπορεί να το κάνει το κινητό μας τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε ακόμη ένα πράγμα στην τσέπη μας. Και μάλιστα ένα ακριβό «πράγμα».

Η Tesla λοιπόν μαζί με το νέο της μοντέλο «3», παρουσίασε και το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής χωρίς κλειδί. Αντί για κλειδί, έχει εφαρμογή στο κινητό. Την κατεβάζεις, βάζεις τους κωδικούς σου όπως στην εφαρμογή της τράπεζας, και έχεις πρόσβαση στο αυτοκίνητο. Κλειδαριές και μίζα.

Και αν θες, την κατεβάζει κι άλλος ένας οδηγός, και έχει και εκείνος πρόσβαση στο αυτοκίνητο. Όσα κλειδιά θέλεις. Και μάλιστα με έλεγχο. Ο κεντρικός οδηγός κανονίζει ποιες μέρες και ώρες της ημέρας ο κάθε άλλος οδηγός έχει πρόσβαση στο αυτοκίνητο. Ακόμη και που μπορεί να πάει (με χρήση του GPS) και που χάνει την πρόσβαση. Ο έλεγχος είναι απόλυτος. Κανένα κλειδί δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Και ήταν να γίνει η αρχή. Ειδικά σε μοντέλα εταιρικών στόλων, ενοικιαζόμενα, και άλλα, αυτή η εφαρμογή στη θέση κλειδιού θα λύσει τα χέρια.

autotriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook