Την αυστηρή τιμωρία ενός άνδρα που φέρεται να έκλεψε τον αντίχειρα ενός από τους στρατιώτες του διάσημου «Πήλινου Στρατού» της Κίνας, το οποίο παρουσιαζόταν στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στις ΗΠΑ, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

Την αυστηρή τιμωρία ενός άνδρα που φέρεται να έκλεψε τον αντίχειρα ενός από τους στρατιώτες του διάσημου «Πήλινου Στρατού» της Κίνας, το οποίο παρουσιαζόταν στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στις ΗΠΑ, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα, αξίας που εκτιμάται στα 4,5 εκατ. δολάρια, είναι ένα από 10 που έχουν δανειστεί στο Ινστιτούτο Φράνκλιν στη Φιλαδέλφεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μάικλ Ροχάνα κατηγορήθηκε για κλοπή και απόκρυψη ενός έργου τέχνης και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Πήλινος Στρατός – ή Στρατός από Τερακότα- είναι ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην Κίνα.

 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο 24χρονος Ροχάνα ήταν σε πάρτι στο ινστιτούτο στις 21 Δεκεμβρίου όταν βρέθηκε στην έκθεση, η οποία ήταν κλειστή εκείνη τη στιγμή.

Ο Ροχάνα χρησιμοποίησε ένα κινητό ως φακό και τράβηξε μια selfie με έναν από τους πολεμιστές, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείo Xinhua, που επικαλείται το FBI. Στη συνέχεια έβαλε το χέρι του στο αριστερό χέρι του αγάλματος και φάνηκε να σπάει κάτι από εκεί, το οποίο έβαλε στην τσέπη του και έφυγε.

Το προσωπικό του μουσείου αντιλήφθηκε την εξαφάνιση του αντίχειρα στις 8 Ιανουαρίου και το FBI αργότερα εντόπισε τον Ροχάνα, ο οποίος παραδέχτηκε πως είχε κρατήσει το δάχτυλο σε ένα συρτάρι στο γραφείο του.

Ο διευθυντής του Κέντρου Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Σάανξι στην Κίνα, το οποίο έχει την ευθύνη του δανεισμού των αγαλμάτων, «καταδίκασε έντονα» το Ινστιτούτο Φράνκλιν, κατηγορώντας του για έλλειψη επαρκούς μέριμνας και προσοχής όσον αφορά στα αγάλματα, μετέδωσε το κανάλι CCTV.

«Ζητούμε οι ΗΠΑ να τιμωρήσουν αυστηρά τον δράστη» είπε σχετικά ο Γου Χαϊγιούν, προσθέτοντας πως θα αποσταλούν δύο ειδικοί στις ΗΠΑ για να αξιολογήσουν τη ζημιά και να επισκευάσουν το άγαλμα. Όπως τόνισε, θα υπάρξει αίτημα για καταβολή αποζημίωσης.

Ο Πήλινος Στρατός αποτελείται από 8.000 αγάλματα πολεμιστών σε φυσικό μέγεθος, τα οποία φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τον αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ (πέθανε το 210 πΧ) στη μεταθανάτια ζωή. Ο στρατός ανακαλύφθηκε το 1974, από μια ομάδα Κινέζων αγροτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook