Κοντά σε συμφωνία για το ζήτημα των εγγυήσεων βρίσκονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών ο οποίος συναντάται την Τρίτη με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και τη Φινλανδία.

«Η συμφωνία για την πιθανή καταβολή εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, δεν θα αργήσει πολύ» δήλωσε από τη Χάγη ο Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συμμετοχή ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών ανέρχεται για την ώρα σε 60% έως 70%, με προοπτική περαιτέρω αύξησής του τις επόμενες εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Φρανκ Βογκλ, εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα υπογράψουν και άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Πολλά ιδρύματα έχουν δηλώσει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, αλλά δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το IIF έως τώρα να αναφέρει τα ονόματά τους», αναφέρει στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε το ποσοστό συμμετοχής να αυξηθεί, καθώς θα προχωρά η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες».

Το IIF είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, που αποφάσισε το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα φθάσει στο 90%, πράηγμα που σημαίνει την ανταλλαγή ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ από ιδιώτες έως το 2020.

Το IIF δήλωσε ότι έως τώρα έχον εκφράσει ρητά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής 40 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ ή περίπου 50% του συνόλου.

Ο κ. Βογκλ πρόσθεσε ότι άλλες τράπεζες υπέγραψαν χωρίς να κάνουν ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής να έχει φθάσει στο 60% έως 70%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook