Εξήντα άτομα, χρήστες ουσιών, έλαβαν σήμερα μεθαδόνη από τις ειδικές Μονάδες Απεξάρτησης τεσσάρων δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, «εγκαινιάζοντας» έτσι το σχετικό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης εντός του ΕΣΥ, που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Άγιος Παύλος», «Ιπποκράτειο» και «Ειδικών Παθήσεων» της Θεσσαλονίκης όπου και άρχισε το πρόγραμμα, σύντομα θα προστεθούν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική και σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι η αποσυμφόρηση της λίστας του ΟΚΑΝΑ με τους περίπου 7.000 χρήστες ουσιών που περιμένουν την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης και θεραπείας.

Οι 60 «τυχεροί» που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εντοπίστηκαν από τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ έπειτα από εκατοντάδες κλήσεις ανάμεσα στα 1.000 άτομα που είχαν υποβάλλει αίτηση στη λίστα για απεξάρτηση μέχρι και χθες.

Συνολικά ειδοποιήθηκαν 400 άτομα αλλά οι σχετικές κλήσεις δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανευρέθηκαν 200 λόγω αλλαγής του σημείου επαφής που είχαν δώσει στον ΟΚΑΝΑ, ενώ 32 εξ αυτών εντοπίστηκαν στη… φυλακή, χάνοντας έτσι και το δικαίωμα συμμετοχής στη θεραπεία. Άλλοι 32 βρέθηκε ότι έχουν απευθυνθεί σε άλλα προγράμματα απεξάρτησης ενώ 16 ενδιαφερόμενοι διαπιστώθηκε ότι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ και το δημοσίευμα στο protothema.gr, στο νέο κύκλο ειδοποιήσεων που θα πραγματοποιηθεί προβλέπεται ότι θα εξαντληθεί ο αριθμός των ατόμων της λίστας αναμονής και πλέον θα καλούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο όσοι υποβάλλουν αίτηση εφεξής.