Τα 137,9 δις ευρώ έφτασε η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με την αξία των εξαγωγών του 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. 

Η αξία αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα και αφορά κυρίως το κρασί και τη σκόνη γάλακτος. Οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν προς ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν σε σχέση με το 2016, κατά 1,22 δις ευρώ. Οι εξαγωγές προς Ρωσία αυξήθηκαν κατά 892 εκατ. ευρώ (παρά την ύπαρξη του εμπάργκο στα νωπά και γαλακτοκομικά προϊόντα). Άλλες αγορές προς τις οποίες αυξήθηκαν οι εξαγωγές είναι: η Ιαπωνία κατά 645, η Κίνα κατά 591, το Χονγκ-Κονγκ κατά 366 και η Κορέα κατά 341 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα μείωση στην εξαγωγική δραστηριότητα σημειώθηκε στην περίπτωση της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κυρίως λόγω μειώσης στις εξαγωγές σιτηρών. Συγκεκριμένα, στην Σαουδική Αραβία μειώθηκε η αξία των εξαγωγών κατά 532 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αίγυπτο κατά 448.000 ευρώ σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, μειώσεις στις εξαγωγές σημειώθηκαν προς τη Λιβύη και την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ.

Οι αυξήσεις στις εξαγωγές της ΕΕ το 2017 αφορούσαν το κρασί, κατά 1,24 δις ευρώ, τη σκόνη γάλακτος κατά 926 εκατ. ευρώ, τις παιδικές τροφές κατά 722 εκατ. ευρώ, τις τροφές για κατοικίδια κατά 602 εκατ. ευρώ και για τα οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ κατά 538 εκατ. ευρώ.

Βασικός προορισμός για τα ευρωπαϊκά κρασιά είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Ελβετία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Χονγκ-Κονγκ.

Αντίθετα, στην περίπτωση του σιταριού και των άλλων σιτηρών οι εξαγωγές σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση αναφορικά με την αξία τους, κατά 1,5 δις ευρώ και κατά 256 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον, η αξία των εξαγωγών φρέσκου και κατεψυγμένου κρέατος σημείωσαν μείωση μεγαλύτερη από 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017, σε σχέση με το 2016.

Οι εισαγωγές της ΕΕ

Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά κύριο λόγο από την Ινδονησία και την Ουκρανία κατά 1,4 δις ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ινδία, την Αυστραλία, την Κίνα, το Μαρόκο, την Κολομβία και το Βιετνάμ επίσης αυξήθηκαν.

Η υψηλότερη άνοδος της αξίας εξαγωγών καταγράφηκε στην περίπτωση του φοινικέλαιου κατά 1,1 δις ευρώ σε σχέση με το 2016, των λιπαρών οξέων κατά 895 εκατ. ευρώ, των σιτηρών (εκτός σιταριού και ρυζιού) κατά 742 εκατ. ευρώ, των ελαιούχων σπόρων (εκτός σόγιας) κατά 704 εκατ. ευρώ και των τροπικών φρούτων κατά 679 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η αξία εισαγωγών μειώθηκε στην περίπτωση του κακάο, τις σόγιας και των παρασκευασμάτων κρέατος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook