Στη 2η συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «FILO»: «Fighting Loneliness» «Αντιμετωπίζοντας τη Μοναξιά», του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Νάκα της Σουηδίας, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης.

Σκοπός του έργου «FILO» είναι η διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος ενίσχυσης επαγγελματικών προσόντων στο πεδίο αντιμετώπισης της μοναξιάς, των ατόμων τρίτης ηλικίας. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα βασιστεί στην αξιοποίηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών στο πεδίο αυτό, μεταξύ των συμμετεχόντων του έργου, οι οποίες αφορούν στην παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινότητα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν 6 καλές πρακτικές αντιμετώπισης της μοναξιάς των ατόμων 65+, αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων υγείας μέσω νέων θεωρητικών προσεγγίσεων κατά της γήρανσης, τη μακροζωία μέσω της υγιεινής ζωής & διατροφής με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, την ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της πολιτιστικής ζωής και άλλων δραστηριοτήτων. Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχουν, ως εταίροι του έργου, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρότερνταμ (Ολλανδία) ως επικεφαλής εταίρος, ο δήμος Ρότερνταμ (Ολλανδία), η Εταιρεία Περίθαλψης Ροσελάρε (Βέλγιο), ο δήμος Μασσαλίας (Γαλλία), το ENSA – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ιταλία με έδρα τις Βρυξέλλες), ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός για την κατάρτιση και την ένταξη στην εργασία της Βενετίας (Ιταλία) & ο Δήμος Nacka (Σουηδία).

Μεταξύ άλλων, οι συνεργαζόμενοι εταίροι γνώρισαν ειδικές τεχνικές και μεθόδους καταγραφής των αναγκών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 65+, προκειμένου να συμβάλουν στην εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της μοναξιάς τους ανάλογα με τις φυσικές και γνωσιακές τους δυνατότητες. Στην ίδια κατεύθυνση, της καταγραφής δεδομένων και της διεξαγωγής έρευνας για τη διατύπωση προτάσεων και μέτρων παρέμβασης για την υγεία και προστασία των ηλικιωμένων, παρουσιάστηκε ειδικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών δήμων της Στοκχόλμης.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο επισκέψεις:

Η πρώτη, σε εδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου Νάκα, όπου άτομα 65+ φιλοξενούνται αλλά και συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το δήμο για την ανάπτυξη της υγείας και της κοινωνικότητάς τους.

Η δεύτερη επίσκεψη σε πολιτιστικό φορέα χρηματοδοτούμενο από τον δήμο Νάκα, για την ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων (εκμάθηση χρήσης της νέας τεχνολογίας, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.) για άτομα 65+. Η παρουσίαση των καλών πρακτικών συνοδεύτηκε από ειδικά εργαστήρια που αναπτύχθηκαν μεταξύ των εταίρων, όπου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της εφαρμογής των καλών πρακτικών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook