Παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση για τον εκτροχιασμό του χρέους, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Η κ. Μπαλφούσια είχε προηγουμένως μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά την οποία του ανακοίνωσε την απόφασή της.

Το θέμα ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής της έκθεσης για το χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ακόμη σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ ζητούσε έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού έχουν έλλειψη εμπειρίας, η οποία τα εμπόδισε να συντάξουν μια έγκυρη έκθεση.
«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.


»Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

»Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σχολίασε ότι «αυτή τη δομή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαμε η δική μας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του, εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίμαχη έκθεση «δεν μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση, επειδή αγνοεί δυο παραμέτρους: την μείωση του ύψους των επιτοκίων και το 'κούρεμα' του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

in.gr